Voormalige vuilstort Kloosterlaan bij Farmsum wordt zonnepark

Foto: Catharina Glazenburg

FARMSUM – Initiatiefnemer van duurzame energie, Solarfields, start binnenkort met de bouw van een zonnepark op de voormalige gemeentelijke vuilstortplaats Kloosterlaan bij Farmsum (gemeente Delfzijl).

De vuilstort is gelegen aan de Warvenweg te Farmsum ten zuiden van het industriegebied van Delfzijl. Rondom de vuilstort staan windmolens van het windpark Delfzijl-zuid. De provincie is verantwoordelijk voor de eeuwigdurende nazorg van deze voormalige vuilstort.

Stroom voor 3.175 huishoudens
Het zonnepark krijgt een oppervlakte van 16 hectare en er zullen 35.500 panelen worden geïnstalleerd. Hiermee worden 3.175 huishoudens per jaar van stroom voorzien. Het bijzondere aan het zonnepark op de vuilstort Kloosterlaan is dat daar ook de taluds worden ingericht met zonnepanelen.

Dubbel ruimtegebruik
De provincie Groningen geeft ruimte aan zonneparken op bedrijfsdaken, industrie- en landbouwgrond. Voorwaarde is wel dat deze ruimtelijk zorgvuldig worden ingepast. Gedeputeerde Tjeerd van Dekken: “Voormalige stortplaatsen en slibdepots zijn ook plekken die zich goed lenen voor dubbel ruimtegebruik. Aan de Kloosterlaan bij Farmsum gaat het om de combinatie van een oude vuilstort en het opwekken van zonne-energie. Met dit project laten we als provincie zien dat dit óók tot de mogelijkheden behoort voor de opwekking van duurzame energie. “

Afspraken
De vuilstort Kloosterlaan is in 1978 in gebruik genomen en in 1997 is er het laatste afval gestort. De vuilstort is daarna voorzien van een dichte eindafwerking. Er is een nazorgplan opgesteld waarin staat hoe de vuilstort wordt gemonitord, gecontroleerd en onderhouden. Omdat de provincie verantwoordelijk is voor de eeuwigdurende nazorg zijn met Solarfields afspraken gemaakt. Afspraken om schade te voorkomen aan de afdichting en peil- en drainagebuizen tijdens de bouw, exploitatie en uiteindelijk weer verwijdering van het zonnepark.

Tweede zonnepark op voormalige vuilstort
In de provincie Groningen is dit de tweede voormalige stortplaats die wordt ingericht als zonnepark. Een aantal jaren geleden is op de stortplaats Woldjerspoor in Groningen ook een zonnepark gebouwd.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.