Kunstenaarscollectief RinseKoetjeBil schildert live in het MOW

Foto: Jans Velthuis

BELLINGWOLDE – In een aantal schilderperformances werken Jitske Rinsma, Eske Koetje en Klaas Bil aan de voltooiing van het werk ‘Onderweg naar Arcadië’. Om dit COVID-proof te doen, pakken de kunstenaars zich veilig in.

Collectief “RinseKoetjeBil” diende bij het MOW een bijzonder plan in om bij te dragen aan de tentoonstelling ‘Vitamine K, kunst waar je van opknapt.’ De drie kunstenaars gingen vorige week gezamenlijk aan de slag met acrylverf op een doek van 3 x 2.5 meter. Daarop moet ‘Arcadië’ verschijnen, een soort Utopia, een ideaal-landschap. De weg er naartoe is prachtig en vol verrassingen maar niet altijd makkelijk.

Om het doel te bereiken moeten de kunstenaars ‘coronaproof’ te werk gaan. Anderhalve meter afstand houden kan alleen als zij zich hullen in pakken die hun lichaam helemaal bedekken. Mondkapjes maken de outfit compleet maar ook erg warm en benauwd. Een fysieke uitdaging voor de kunstenaars!

Ondanks deze beperkingen hangt er nu al in het museum een kleurrijk tafereel, waaraan bezoekers een positief gevoel overhouden. Al eerder liet het collectief zien dat ze met wandschilderingen een gezonde invloed kunnen uitoefenen op bezoekers. Voor het UMCG maakten ze van een lelijke bouwwand in de Fonteinstraat de fraaie wandschildering ‘De Optocht.’

Bezoekers van het museum kunnen het drietal volgende week zondag nog aan het werk zien. Afhankelijk van de vordering van het werk, plant het collectief eventueel extra data.

Over de kunstenaars

Jitske Rinsma, Eske Koetje en Klaas Bil vormen samen het collectief RinseKoetjeBil. Saaie, eentonige of troosteloze ruimtes veranderen zij graag in interessante ruimtes, waar wat te zien en te beleven is. Ze werken op elk denkbaar formaat en ondergrond en het liefst op plaatsen waar publiek is, want niet alleen het resultaat maar ook het maakproces zien zij als een beleving.

Over het MOW

Daar waar het weidse Oldambt het romantische Westerwolde ontmoet, vind je het MOW, een modern en eigenzinnig museum, met steeds weer nieuwe tentoonstellingen.

Boek je bezoek
Om het MOW te bezoeken is reserveren noodzakelijk, ook voor houders van een museumkaart. Je boekt per tijdvak van 13-15 of van 15-17 uur. Dat doe je via deze link.

Aangepaste openingstijden
De openingstijden van MOW zijn veranderd. Voortaan kun je het MOW bezoeken van woensdag tot en met zondag, van 13 – 17 uur. Kijk op de website voor alle bezoekersinformatie.

Foto’s: Jans Velthuis

Klik HIER voor meer foto’s

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.