Acht en tien jaar cel voor Roelf B. en Gert-Jan N. uit Stadskanaal (Update)

Foto: Jan Doornkamp

STADSKANAAL, BOEDEPEST – Vanmorgen rond tien uur stonden Roelf B. (22) en Gert-Jan N. (23) in Boedapest voor de rechter. Zij worden verdacht van het handelen in drugs.

Het duo werd vorig jaar augustus betrapt toen zij vanuit hun tent op het festival Sziget in Boedapest, Hongarije, drugs met een straatwaarde van ongeveer drie ton verkochten. Dit waren: 6700 xtc-pillen, 128 gram marihuana en 451 kant en klare joints. De mannen belandden in een Hongaarse cel.

In Hongarije is drugssmokkel een ernstige zaak. In eerste instantie waren er geruchten dat het duo levenslange gevangenisstraf zou krijgen. Door te bekennen kan de straf veel lager uitpakken.

Het duo heeft eieren voor zijn geld gekozen en heeft bekend. Ze gaan akkoord met het strafvoorstel van het Openbaar Ministerie in Boedapest: acht jaar gevangenisstraf voor Roelf B., tien jaar voor Gert-Jan N.

Als de strafzaak is gesloten en het vonnis definitief, hebben ze als inwoners van de Europese Unie het recht overplaatsing aan te vragen naar Nederland om daar de rest van hun straf uit te zitten. Bovendien zal, normaal gesproken, hun straf dan worden omgezet naar Nederlandse maatstaven en daardoor korter worden.

(Bron: RTV Drenthe)

Update

De rechter heeft vanmorgen lager gevonnist. Beide verdachten kregen vijf jaar gevangenisstraf opgelegd. Na twee derde van hun straf te hebben uitgezeten kunnen ze om vrijlating vragen. Daarna mogen ze vier jaar Hongarije niet in.

Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen die uitspraak. De beide Knoalsters mogen de uitspraak daarvan onder strikte voorwaarden in een appartement in Hongarije afwachten. De verwachting is dat de uitspraak over enkele maanden komt.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.