Jeu de boulesvereniging “Sell’n Petanque” krijgt echte baan

Foto: Ron Teunissen

SELLINGEN – Jeu de boulesvereniging “Sell’n Petanque” krijgt een echte baan.

Al bijna vier jaar zijn een aantal mensen op vrijdagmiddag in de weer bij Het Hof van Sellingen. De locatie leende zich echter niet zo heel goed voor deze sport.

Eindelijk is het dan zo ver. Met dank aan de ondersteunende fondsen als Leefbaar Westerwolde, Gebroeders Hessefonds, Plaatselijk Belang Sellingen en de Rabobank-Groninger Land, kan nu een echte baan worden aangelegd. De locatie is al omgeploegd en volgende week (vanaf 21 juli), zullen de werkzaamheden beginnen.

Jeu de boules is een verzamelnaam van balspelen en vooral bekend van onze vakanties in Frankrijk. De meest gespeelde variant in Frankrijk (en de enige in Nederland) is Petanque.

Vanaf de Tweede Wereldoorlog is het petanque begonnen aan een indrukwekkende opmars die eerst geheel Frankrijk overspoelde maar al spoedig ook andere Europese landen en zelfs daarbuiten. De Féderation Française de Pétanque et Jeu Provençal werd in 1942 opgericht, en in 1958 zag de Fédération Internationale de Pétanque et Jeu Provençal het daglicht. De vele toeristen die met het petanque kennismaken in Frankrijk worden er blijkbaar zo door gegrepen, dat ze het in hun eigen streken gaan importeren. Petanque wordt gespeeld in Zuid- en West-Europa, Noord-Afrika, Madagaskar, de VS, Canada en zelfs tot in Thailand en Japan[2] aan toe.

Er zijn dan ook heuse wereldkampioenschappen. In Nederland spelen officieel 18.000 mensen petanque en is daarmee één van de snelst groeiende sporten

De nieuwe locatie aan de Noord-Esweg zal ruimte bieden aan vier banen. De baan zal toegankelijk zijn voor een ieder. Toeristen en inwoners van Sellingen e.o. kunnen hier vrij spelen, maar natuurlijk is het leuker en gezelliger om je aan te sluiten bij de club Sell’n Petanque. We hebben al leden uit Sellingen, Vlagtwedde, Onstwedde en Smeerling. Voor informatie kunt u contact opnemen met de secretaris Ron Teunissen Sellnpetanque@solcon.nl (tel 0629544876).

Onze thuishonk blijft natuurlijk het Hof van Sellingen, waar Johan Eitens al jaren een goede gastheer is van onze club.

Foto’s Ron Teunissen en Johannes Velthuis

Tekst: Ron Teunissen

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.