Stichting Bovem oogst op historische wijze de rogge in Smeerling

Foto:Jan Glazenburg

SMEERLING – Vandaag oogstte Stichting Bovem op historische wijze rogge in Smeerling. Het evenement trok veel publiek.

Vandaag werd een oogstdag gehouden op een perceel grond in Smeerling aan de Onstwedderweg, tegenover de familie Sassen. Er werd rogge gemaaid met de zicht, de zelfbinder, de getrokken combine en een kleine zelfrijdende combine. De opbrengst was niet denderend, maar dat werd ook niet verwacht.

Het perceel maakte ruim 50 jaar geleden onderdeel uit van de ruilverkaveling. Toen werden er een 20 tal graven aangetroffen van zowel volwassenen als kinderen. Onderzoek wees uit dat de graven zo’n 3.000 jaar oud waren. De overledenen waren in foetushouding begraven. Er werd toen besloten de graven niet te verstoren maar te bedekken met een dikke laag aarde.

Het perceel wordt tegenwoordig aangemerkt als een stukje natuurgebied, waar ieder jaar rogge gezaaid wordt. De grond wordt niet bemest. De rogge die geoogst wordt, wordt het volgend jaar weer ingezaaid, zodat ook dan de oogstwerkzaamheden, net als vandaag, door Stichting Bovem op historische wijze kunnen plaatsvinden.

Ook vandaag was “Henkie” uit het Duitse Neuengland (vlak over de grens bij Bourtange) weer van de partij. Deze krasse Duitser wordt in oktober 91 jaar. Helaas beginnen bij hem nu ook de jaren te tellen. Vorig jaar was hij nog druk aan het zichten, maar moest het vandaag al snel opgeven.

Na de schaft werd het stro geperst. Eerst moest er een lekke band worden verwisseld. De schoven werden opgeladen; ze zullen volgend jaar tijdens de Landbouwbeurs in Vlagtwedde gedorst worden.

Foto’s: Jan Glazenburg en Gerda Boeijing

Klik HIER voor meer foto’s

Foto impressie van de nostalgische Oogstdag in het Buurtschap Smeerling > Stichting Bovem Old Timer tractoren uit…

Posted by Johannes Velthuis on Saturday, 1 August 2020

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.