Zomernummer Terra Westerwolda verschenen

Ingezonden door Hans Ter Heijden

HARPEL – Het zomernummer van het cultuurhistorische tijdschrift Terra Westerwolda is verschenen. Het is koop bij diverse (boek)winkels in Westerwolde en de Kanaalstreek, Bruna Nieborg in Winschoten en boekhandel Godert Walter in Groningen.

Black Tulip

Na de Tweede Wereldoorlog besloot de Nederlandse regering inwoners met de Duitse nationaliteit naar hun vaderland uit te wijzen. Deze omstreden operatie kreeg de naam ‘Black Tulip’. Fritz Wünker, oorlogskind uit Wedderveer en zoon van Erich Wünker, een Duitser die al lang in Nederland werkte en met de Nederlandse Jacoba Tjabbes uit Wedde was getrouwd, vertelt aan Tjarko van Dijk wat deze operatie voor hun gezin betekende.

Red de schaapskooi in Ter Haar!

Hans ter Heijden houdt in een essay een vurig pleidooi voor een gemeentelijke monumentenlijst. Doel is te voorkomen dat nog meer beeldbepalende en karakteristieke gebouwen in Westerwolde verdwijnen, zoals momenteel de unieke schaapskooi in Ter Haar die op instorten staat en hoognodig gered moet worden.

Nepnieuws is niet nieuw

Nepnieuws bestond vroeger ook al, onder meer in De Onverwachte Courier van 1796, waarop Geert Volders doelt in zijn artikel over een zogenaamde prins Frederik, die in Wedde met de strop om zijn hals zou zijn gegeseld en gebrandmerkt. Jochem Abbes memoreert dat de Historische Vereniging Westerwolde dit jaar 40 jaar bestaat, maar blikt in het kader van 75 jaar vrijheid vooral terug op de bevrijding van Bourtange.

Lena Anna Vos werd in 1917 in Bourtange geboren en is de moeder van Hans Thedinga. Sandra de Regt noteerde zijn Westerwoldse familiegeschiedenis. In de column Siste Viator schrijft Sandra de Regt over Westerwolde als een van de drie wandelgemeenten van 2020.

Cultuur op afstand

Obby Veenstra, directeur van het MOW | Museum Westerwolde, schrijft over de anderhalve meter samenleving waar het coronavirus ons toe dwingt, ook bij de beleving van cultuurgeschiedenis. Rienhart Wolf heeft het over de Molen Aa, een historische levensader voor het klooster in Ter Apel. Voor een nieuwe rubriek maakte fotograaf André Dümmer enkele prachtige foto’s van het 100-jarige Ruiten Aa Kanaal. Ook is er naast de vaste rubrieken nieuws over het Aaltje-project in Smeerling.

Bijschrift foto: Omslag zomernummer Terra Westerwolda. Illustratie: Geert Schreuder.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.