Opnames educatieve speelfilm Museum Klooster Ter Apel gestart

Foto: André Dümmer

TER APEL – De opnames van de educatieve speelfilm in Museum Klooster Ter Apel zijn begonnen.

Museumbezoek 2.0

Ondanks de Coronamaatregelen wordt er momenteel hard gewerkt aan de nieuwe beleving van het Museum Klooster Ter Apel. In het project Klooster Ter Apel in Virtual Reality (een tijdreis van 5 vijf eeuwen) wordt een innovatief educatief bezoekersprogramma ontwikkeld. De Kloosterenclave, zoals deze er vijf eeuwen geleden moet hebben uitgezien, wordt in Virtual Reality (VR) nagebouwd. Met een VR bril op kan je straks in de Kloosterenclave staan, om je heen kijken, en je waant je vijf eeuwen terug in de tijd. Je hoort de bomen ruisen, de vogels fluiten, je ziet het poortgebouw, de bijgebouwen en uiteraard de watermolen. Als je wil kan je zelfs een game spelen. En met Augmented Reality kan je vanaf verschillende plekken rondom het Klooster door je smartphone naar het verleden kijken.

Speelfilm

Deze visuele reconstructie van het verleden wordt ook gebruikt in een korte educatieve “speelfilm” die vanaf heden wordt opgenomen. Vandaag waren er filmopnames in het Museum Klooster, waaraan o.a. Miranda Bolhuis, Bas de Bruijn, Vera en Aart Wind en Guus Brouwer aan mee werkten. De komende weken zullen op verschillende locaties in Westerwolde filmopnames plaatsvinden.

Uitvoering

Het project wordt uitgevoerd door de Stichting Museum Klooster Ter Apel. Het museum werkt hiervoor samen met Jules Media (www.julesmedia.nl) gespecialiseerd in het ontwikkelen van educatieve media.

Speciale webpagina

Om iedereen goed op de hoogte te houden van de voortgang van het project is er een speciale webpagina gemaakt: https://www.kloosterterapel.nl/nl/virtualreality

Daarop staat o.a. de trailer van de speelfilm, het projectplan en het eerste en tweede deel van ‘ The making of’. Er zullen in het verdere verloop nog twee delen volgen. Een deel eind augustus die zich vooral zal richten op de filmopnames en een deel eind december die zal gaan over de afronding, oplevering en opening van het project.

Fondsen

Het project is eind 2020 gereed en wordt mede mogelijk gemaakt door: Rabobank Zuid en Oost Groningen, Mondriaanfonds, Stichting J.B. Scholtenfonds & H.S. Kammingafonds, VSB fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Gebroeders Hessefonds, Provincie Groningen en Emmaplein Foundation.

Informatie: https://www.kloosterterapel.nl/nl/virtualreality

Ingezonden door Margriet van Klinken

Foto’s: André Dümmer

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.