Fruitpersdag – kom je eigen fruit persen of pluk fruit ter plekke

Foto ingezonden door: Henriëtte Davelaar

BLAUWESTAD – Elk jaar blijft er veel fruit achter aan de bomen en verrot uiteindelijk op de grond. Zonde. Vele appels, peren en ander fruit gaan zo verloren voor de oogst omdat ze niet worden geplukt. Park Pomoma uit Blauwestad heeft de oplossing en organiseert zondag 20 september daarom een fuitpersdag, die voor iedereen gratis toegankelijk is. Je kunt hier je eigen fruit laten persen, maar je mag ook zelf fruit plukken uit de boomgaard van Pomona en ter plekke laten persen tot heerlijke, natuurlijk gezoet en lang houdbaar sap.

Mobiele fruitpers waar iedereen gebruik van mag maken

De mobiele fruitpers van Golden Raand uit Uithuizen zal in het Park aan de Elfenbank in Blauwestad te vinden zijn op zondag 20 september van 10:00 – 16:00 uur. Je kunt je eigen fruit meenemen om te laten persen, maar je mag ook fruit plukken uit de boomgaard van Pomona en ter plekke je oogst laten persen. De sap wordt gepasteuriseerd en vacuüm verpakt in pakken van 3 liter. Zo blijft het sap tot meer dan 1 jaar houdbaar.

“Appels plukken is iets wat bijna iedereen kan.

Veel appels gaan echter verloren voor de oogst omdat ze niet worden geplukt. Enkele jaren geleden zag ik dat er een techniek bestond om appels te bewaren door ze te persen tot sap. We hebben Golden Raand benadert en ze willen 20 september komen om fruit te persen tot sap. Dit gebeurt allemaal ter plaatse op De Elfenbank in de Blauwestad. Een perfecte oplossing voor al het verloren fruit. Als je zelf geen fruit hebt, maar wel natuurlijk, gezoete sap, wil dan mag je op de fruitpersdag gewoon fruit bij ons uit de boomgaard plukken. Ook super leuk om met kinderen te doen. Ook mogen mensen in het weidebloemenveld vol zonnebloemen, korenbloemen en andere wilde bloemen, hun eigen bos bloemen plukken.”, aldus Gerrit Smit, voorzitter Park Pomona.

Detailinformatie
Park Pomona in Blauwestad
Elfenbank 37 A, naast de hoofdweg

20 september van 10:00 uur tot 16:00 uur

Voor het laten persen van uw eigen fruit, kunt u zich aanmelden via de website van Golden Raand. Zij maken dan een planning, zodat u niet lang op uw beurt hoeft te wachten.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.