Jaap Meijering vertelt in bibliotheek Stadskanaal over de Paardentram

Bij de foto: De paardentram bij het Tolhuis aan de Marktstraat te Musselkanaal, nabij de IJzeren Klap. De foto is gemaakt kort voor de opheffing van de lijn in 1923. Collectie Streekhistorisch Centrum.

STADSKANAAL – Op zondagmiddag 11 oktober a.s. geeft Jaap Meijering een lezing in het kader van de zondagmiddagactiviteiten van het Streekhistorisch Centrum. Deze keer komt hij vertellen over de geschiedenis van de paardentram, één van de oudste vormen van openbaar vervoer in de regio. Daarbij zal hij veel foto’s vertonen, afkomstig uit het archief van het SHC en uit zijn omvangrijke eigen ansichtkaartenverzameling.

De paardentram was een van de eerste openbare vervoersmiddelen tussen verschillende plaatsen over land. De paardentram is in de 19e eeuw ontstaan uit de omnibusBestrating in de steden was destijds doorgaans nog van een kwaliteit dat deze niet bijdroeg tot plezierig rijcomfort in een omnibus. Daarom werden rails aangelegd om de rij-eigenschappen te verbeteren.  De lijn Zuidbroek-Stadskanaal van 1879 werd in 1895 verlengd naar Ter Apel. Die lijn hield stand tot 1923. Jaap Meijering zal met name ingaan op de het ontstaan van de Eerste Groninger Tramway Maatschappij, die reed op dit traject Zuidbroek via Veendam, Wildervank en Stadskanaal naar Ter Apel v.v. Ook gaat hij in op de aansluitingen met het net van de stoomtram en spoorwegen in onze omgeving.

De voorstelling begint om 14.30 uur. In verband met de maatregelen tegen corona is reserveren verplicht. Dat kan via www.streekhistorischcentrum.nl

De lezing vindt plaats in de bibliotheek van Stadskanaal aan de Continentenlaan 2.

Bij de foto:  De paardentram bij het Tolhuis aan de Marktstraat te Musselkanaal, nabij de IJzeren Klap. De foto is gemaakt kort voor de opheffing van de lijn in 1923. Collectie Streekhistorisch Centrum.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.