Vrouwenpower bij galerie Waarkunst

Eigen foto Galerie Waarkunst
’t WAAR – Vanaf 11 oktober tot 27 december exposeren bij galerie Waarkunst drie vrouwen die al jaren hun sporen in het kunstcircuit al ruimschoots hebben verdiend.

Paula Evers, Yon Nicolas en Sophie Brauckmann zijn al jaren bevriend met elkaar en dat zie je duidelijk terug in hun werk. De schilderijen die zij hier laten zien vertonen veel verwantschap in kleur vorm en uitstraling. De semi-abstracte werken stralen dezelfde warmte en ingetogenheid uit. Zo scheppen ze alle drie een virtuele wereld waarin hun persoonlijke emoties en gevoelens tot uitdrukking worden gebracht. 

Paula Evers 
De schilderijen van Paula manifesteren zich door kleur. Vooral in de herfst laat Paula zich voeden door de talrijke en verschillende kleuren die dit jaargetijde tentoonstelt. Daaruit spreekt haar liefde voor warme kleuren van aardse en natuurlijke tinten en het hartstochtelijk hanteren van hun drager op doek, de verf. Zij schildert zowel figuratief als abstract. Zelf omschrijft zij haar werk als lyrisch abstract. De term “lyrisch” geeft op een directe manier uitdrukking aan een emotionele staat van zijn.
Paula is een intuïtief schilder. Zij werkt en – verwerkt vanuit gevoel. Niets is van te voren bedacht. Alles hangt af van haar emotie en stemming van dat moment. Haar schilderijen komen gaandeweg tot stand. Haar handen bezitten alle technische vaardigheden die nodig zijn om het schilderen als een meditatie te laten plaatsvinden. De figuren die Paula schildert zijn zonder gelaatstrekken. De contouren zijn slechts aanduidingen van gestaltes. Hun abstracte omgeving is een ongedefinieerde ruimte die hen omlijsten. In haar werk spelen zich verhalen af tussen mensen, waarmee de toeschouwer zich kan identificeren. Haar werk wordt daardoor toegankelijk en heeft een grote aantrekkingskracht op vrijwel ieder toeschouwer. Voor haar abstracte werk gebruikt Paula veelal materie waarmee haar werk zogezegd een sprekende huid krijgt. De verf die zij er vervolgens over aanbrengt accentueren de vormen van de materie en sturen op die manier de uiteindelijke compositie. Haar schilderijen zuigen je hun ruimte binnen om er vervolgens eindeloos in te kunnen ronddwalen en er van alles in te ontdekken valt.
Yon Nicholas 
Hoe gepassioneerd haar werk ook is, ze is zelf bescheiden. Toch tref je vele emoties aan in haar werk; vreugde, verdriet, woede, tederheid of ineens gewoon rust. 

Haar werk is vol beweging, al is het nooit ongecontroleerd. Ze behoudt de controle door scherpe rechthoekige vormen, brengt een horizon aan of geeft het een richting met een enkele vlugge lijn. Dit maakt haar werk dynamisch, want beweging alleen is enkel chaos.
Yon Nichols maakt haar werk in series, die vaak scherp met elkaar contrasteren: “Als ik eenmaal iets heb gedaan, weiger ik in een routine te vervallen”. Als ze voelt dat er geen uitdaging meer is, begint ze aan een nieuwe serie.

Ondanks de verschillen zijn kleur en licht de hoofdthema’s in al haar schilderijen. Zelfs in een reeks foto’s in gedempt zwart, grijs en wit, kan er plotseling een rode vlek verschijnen. Ze gedijt op kleur en licht. Sommige van haar schilderijen verspreiden zonlicht in de ruimte om hen heen.
Sophie Brauckmann is steeds op zoek naar overeenkomsten tussen persoonlijke emoties en gevoelens achter de virtuele wereld. Haar inspiratiebron is haar woonomgeving waar vergezichten zich mengen met het soms rusteloze water waarin zich vaak alledaagse gebeurtenissen afspelen.
Sophie Brauckmann 
In de schilderijen van Sophie Brauckmann is onmiskenbaar de warmte en ingetogenheid in haar vaak verstilde en semi-abstracte werk zichtbaar. Haar schilderijen hebben acryl en natuurlijke pigmenten als basis.

Waarkunst Hoofdweg 1 ’t Waar

Ingezonden

 

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.