De wintertijd gaat in!

Foto: Wikipedia

NEDERLAND – Vannacht gaat de wintertijd in. De klok moet een uur teruggezet worden.

Vannacht gaat de wintertijd weer in. Dan moet de klok een uur teruggezet worden. De wintertijd duurt tot 28 maart 2021.

Bij de overgang naar wintertijd schuift de daglichtperiode een uur op waardoor het ’s ochtends eerder licht en ’s avonds eerder donker wordt. Als de zomertijd ook in de winter zou gelden dan zou het op 21 december (de kortste dag van het jaar) pas rond 9:45 uur ’s ochtends licht worden.

De Europese Commissie wil dat vanaf volgend jaar de lidstaten zelf bepalen of ze met de omschakeling tussen winter- en zomertijd doorgaan. Deze is in 1977 ingevoerd. Eerder was de zomertijd van 1916 tot 1945 van kracht. Kiest Nederland voor het afschaffen van de zomertijd, dan gaat de klok dit weekend wellicht voor de laatste keer een uur terug. Het kabinet heeft aangegeven de beslissing te willen uitstellen. Het is nog onduidelijk of dat ook betekent dat zomer- en wintertijd voorlopig blijven bestaan.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.