Gemeente Stadskanaal vanavond in het programma Een Vandaag

Foto: Catharina Glazenburg

STADSKANAAL – Het programma Een Vandaag besteedt vandaag aandacht aan tekorten bij gemeenten.

Begin oktober stemde de gemeenteraad van Stadskanaal tegen meer bezuinigingsmaatregelen. De gemeente Stadskanaal verwacht volgend jaar een tekort van 7 miljoen euro. Ook in de jaren daarna dreigen miljoenentekorten. Nieuwe bezuinigingen dreigen maar de voltallige gemeenteraad vindt dat onverantwoord.

De tekorten zijn te wijten aan structureel te weinig geld vanuit het Rijk voor de taken die ze een aantal jaren geleden (2015) bij de gemeenten heeft neergelegd, te weten: de jeugdzorg, de maatschappelijke ondersteuning en de zorg om mensen met en zonder een beperking weer aan het werk te krijgen.

Ook de afgelopen jaren waren er gaten in de begroting. Die heeft de gemeente kunnen dichten door steeds een greep te doen uit de reservepot. Die pot was redelijk goed gevuld doordat de gemeente altijd gedegen financieel beleid heeft gevoerd. Maar de bodem van de reservepot komt nu rap in zicht; er zal nu iets moeten gebeuren.

Het college stelde een pakket aan mogelijke maatregelen op die mogelijk konden leiden tot een verruiming van de financiële positie. Deze maatregelen zouden kunnen leiden tot afbraak van belangrijke voorzieningen; en dat terwijl de afgelopen tien jaar al fors bezuinigd is.

Vijf jaar geleden was Stadskanaal een gezonde gemeente met een goed gevulde spaarpot. Maar toen de landelijke overheid de jeugdzorg, ouderenzorg en de zorg voor mensen met een beperking aan de gemeenten overdroeg begon de ellende en kwam de bodem van de spaarpot steeds meer in zicht.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 6 oktober stemde de gemeenteraad tegen meer bezuinigingen en legde de bal neer bij de provincie en het Rijk. Zij moeten toezicht houden op gemeenten. De kans bestaat dat de gemeente onder financieel toezicht komt te staan.

In het programma Een Vandaag wordt aandacht aan deze problemen besteed. Stadskanaal wordt hierbij als voorbeeld genomen, maar er zijn veel meer gemeenten die met soortgelijke problemen worstelen.

Een Vandaag is vanavond te zien op NPO 1 om 18.15 uur.

Naar aanleiding van het besluit van de raad van Stadskanaal. Vanmiddag op de radio, vanavond op tv, nu al op internet!

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.