Ook boeren uit Westerwolde en Oldambt vertrokken vanavond naar Den Haag

Foto: Jan Glazenburg

WESTERWOLDE, OLDAMBT, DEN HAAG – Vanavond zijn onder anderen uit Westerwolde en Oldambt boeren vertrokken voor de actie “Code Oranje” in Den Haag.

Farmers Defence Force (FDF) organiseert morgen in Den Haag een actie tegen het beleid van de regering wat betreft de omgevingswet en de stikstofplannen. Zij vrezen dat het beleid een nekslag voor veel boeren gaat zijn.

Via binnenwegen zijn trekkers uit Westerwolde en Oldambt onderweg naar Huis ten Bosch in Den Haag. Onderweg zullen zich nog veel meer collega-boeren aansluiten. In Bellingwolde verzamelden zich leden van Trekkerclub Westerwolde bij tankstation Haan aan de Rhederweg. Via de Turfweg bij Blijham reden ze via Veendam naar het verzamelpunt in Gieten, om vervolgens door te rijden naar Den Haag. Naar verwachting zullen er in totaal 1.000 trekkers uit het hele land die kant op gaan. Ook gaan demonstrerende boeren per auto naar Den Haag.

Het is de bedoeling dat zij zich morgen om negen uur op de Koekamp in Den Haag verzamelen. Er zullen toespraken zijn van Sieta van Keimpema, voorzitter DDB, secretaris/woordvoerder FDF/voorzitter EMB, Mark van den Oever, Voorzitter FDF, Lucinda Middelhof, regiobeheer FDF,  Jan Cees Vogelaar, STAF (Stichting Agrifacts), Ilse Grummel Fikkerten Kees Hanse, Team Plant FDF. Vervolgens wordt er een brandbrief aan het Kabinet van de Koning overhandigd. Na de lunch gaan de boeren in defilé langs het paleis rijden.

Na het defilé rijden de boeren door naar het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel in Leidschendam, waar tot drie uur een manifestatie plaats vindt. FDF wil dat het keurmerk FarmerFriendly wordt geïntroduceerd. Supermarkten kunnen via reclame-uitingen laten zien, dat zij het keurmerk Farmer Friendly toegekend hebben gekregen. Voor consumenten wordt op deze manier zichtbaar of de supermarkt vriendelijk met Nederlandse boeren omgaat (prijs) en door Nederlandse boeren geproduceerde, eerlijke producten van hoge kwaliteit verkoopt.
Hierdoor kan de consument een bewuste keuze maken om producten af te nemen bij een supermarkt, vanuit de wetenschap dat de boer hiervoor een eerlijker prijs krijgt. Een prijs die meer recht doet aan de inzet van de boer om gezond en goed voedsel te produceren voor de Nederlandse bevolking. De supermarkt is duidelijk herkenbaar aan het keurmerk Farmer Friendly dat is toegekend voor het assortiment agrarische producten dat zij verkoopt. (Bron: FDF)

Foto’s: Jan Glazenburg

 

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.