Verslag van Ooldrik Modderman van het ommetje langs de nieuwe Meandering Ruiten Aa naar Ter Walslage

Foto ingezonden door Ooldrik Modderman

SELLINGEN – Gistermorgen organiseerden wandelcoaches Eltjo Glazenburg en Els Eckhardt een wandeling langs de nieuwe Meandering Ruiten Aa naar Ter Walslage. Hieronder het verslag van Ooldrik Modderman.

Herfstwandeling langs de nieuwe Meandering Ruiten Aa naar Ter Walslage 9-11 en 14 km.

Wandelaars hadden de keuze uit 3 verschillende afstanden 9 – 11 en 14 km.

In de 2de lockdown Corona periode mogen buitensporten voor 18 jaar en ouder (ontvangen van de gemeente Westerwolde) weer. Mits we ons maar aan de regels houden. Wandelaars dus blij dat er in groepjes van vier weer mag worden gewandeld en er onderling1.5 meter afstand werd gehouden.

Route: Start parkeerplaats Dennenweg 1a Sellingen – langs de meandering richting zuidelijke route.

Langs de heidevelden/bos Ter Borg – IJsbaan – Ter Walslage – bosje Zuidvelde (toekomstig natuurbegraafplaats) – over de Zuidveldsluis (ruiten A a kanaal) – langs de helofytenvelden – Holle Beetse – Vennekampen terug naar het begint punt.

Deze zuidroute van de nieuwe meandering Ruiten Aa is al goed te zien hoe e.e.a. gaat worden.

Bezienswaardigheden onderweg:

Ter Borg: Eens een keer van een andere kant gezien, een ander gezicht op de monumentale panden aldaar. Dan gewoon door over de Borgerweg. Zie foto’s.

Ter Walslage: De meandering is hier zo aangelegd om het water in het dal van de Ruiten Aa langer vast te houden zodat het in natte periodes langer duurt voordat het water wordt afgevoerd naar de Dollard. Door de beek te laten maenderen wordt de natuur versterkt en kunnen vissen van en naar hun paaiplekken komen. Ook kom je hier tegen, al grazend de koeien van het Franse ras Charolais op de biologische weiden.

Helofytenveld-Holle Beetse Vennekampen:

Citaat:

Speur tussen het riet naar de rietvogels 

Jelka Vale, boswachter Westerwolde

Speuren tussen het riet.

Jelka Vale: “Een stukje dorp, een oude kerk met prachtig uitzicht, vergezichten, weideschapen en een mix van jonge en oude natuur. Je komt tijdens deze wandeling van alles tegen op je pad. Een mooie route voor het najaar, als de bladeren aan de bomen de omgeving kleuren.

Bij het water van de helofytenfilter speur je tussen het riet naar rietvogels als de roerdomp. Op de akkervelden vind je weer andere soorten. Dat worden er steeds meer. Je kunt er nu al uitkijken naar de veldleeuwerik en fazant, maar we hopen ook snel de patrijs te mogen verwelkomen.

Zelf sta ik het liefste stil bij de Holle Beetse Vennekampen. Je kijkt uit over een open stuk land met een weids uitzicht en kunt de oude houtwallen en kleuren van de herfst goed zien. Wandelend door het gebied zie je de indrukwekkende dikke, oude eiken liggen. Ik kom er bijna altijd wel een ree tegen.”

Verslag gemaakt door: Ooldrik Modderman
Foto’s gemaakt door : Henny van Huizen en Ooldrik Modderman.

Klik HIER voor meer foto’s.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.