Barones Caroline Freifrau von Landsberg-Velen neemt Oost Groninger delicatessen in ontvangst

Foto: André Dümmer

HAREN – Vanmiddag kreeg barones Caroline Freifrau von Landsberg-Velen, beschermvrouw van Giro Zonder Grenzen, diverse Oost Groninger Oud- en Nieuw delicatessen overhandigd.

De Giro d’Italia van Groningen door het Emsland naar Münster was op 12 mei 2002. Dit wordt jaarlijks door middel van een fietsevenement in herinnering gehouden. Vanwege de coronasituatie kon dit niet door gaan. Wel werd op 17 mei door enkele deelnemers een alternatieve fietsroute gereden.

Bij het jaarlijks fietsevenement wordt altijd Schloss Dankern in Haren aangedaan. De barones: Caroline Freifrau von Landsberg-Velen verleent als beschermvrouw van Giro Zonder Grenzen altijd alle medewerking. Daarom overhandigde Wim Mensen haar namens Giro Zonder Grenzen vanmiddag een pakket met Oud- en Nieuwjaars-delicatessen uit onze streek, zoals spekkedikk’n, rolletjes, kniepertjes met slagroom en oliebollen met poedersuiker. Ook werd het recept voor spekkedikk’n uitgewisseld.

De barones had voor Wim Mensen ook een cadeautje, namelijk een fles grenzeloze Twister Piepen Schluck; een Emslander kruiden likeur, met een bijpassende drinkbeker.

De baron en barones waren zeer geïnteresseerd in de delicatessen; ook vanwege de wederzijdse tradities met Oud en Nieuw. In Emsland kennen ze een soort van rolletje, röllekes genaamd. De vorm is anders als wij in Groningen kennen. De röllekes worden ook wel Neujahrkuchen genaamd.

Na de balkonscene was er een korte rondleiding door het Barokkasteel Dankern. De geschiedenis van Schloss Dankern is 500 jaar oud. Dankern gesticht midden in het water van een moerasgebied; het Bourtangermoeras, vlakbij een nabijgelegen zandrug. Binnenin het monumentaal kasteel zijn veel barokelementen te vinden maar ook veel tegels van Delfts aardewerk. Naast een mooie pronkkamer heeft het kasteel een oude kapel.

Tekst en foto’s: André Dümmer

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.