Nieuwe melodieën klinken vanaf d’Olle Witte in Winschoten

Speeltrommel - foto Vincent Hensen

WINSCHOTEN – Om de moed erin te houden, heeft stadsbeiaardier Vincent Hensen nieuwe, bemoedigende melodieën, op de speeltrommel van het Winschoter carillon gezet.

’t Het nog nooit, nog nooit zo donker west, of ’t wer altied wel weer licht. Hoe toepasselijk in deze tijd vanwege het licht dat begint te gloren door de coronavaccins.

Om de moed erin te houden, heeft stadsbeiaardier Vincent Hensen nieuwe, bemoedigende melodieën, waaronder die van Ede Staal, op de speeltrommel van het Winschoter carillon gezet. Dat ‘versteken’ deed hij samen met Simon Laudy van Klokken- en Kunstgieterij Reiderland.

Bijzonder is deze keer dat de melodie die u op het hele uur hoort, vooraf wordt gegaan door een kort voorspel. In de 19e eeuw was dat heel gebruikelijk. Vincent kwam tijdens zijn studie aan de Nederlandse Beiaardschool boeken tegen uit Leuven en Antwerpen, waarin de wonderlijkste vormen van zo’n voorspel stonden. Er waren bijvoorbeeld aria’s uit populaire opera’s bij. Die duurden al gauw zo’n drie minuten en daarmee langer dan het eropvolgende melodietje. Stel je voor: zo’n voorspel galmde een maand lang élk uur, ook ’s nachts, van de toren.

In de 20e eeuw is het voorspelgebruik gaandeweg verdwenen.

Bezoekt u het centrum van Winschoten vlak voor een heel uur of woont u er, dan kunt u dus voor even getuige zijn van een ‘historisch juweeltje’.

Tot juni kunt u dagelijks genieten van de volgende carillonmelodieën:

Het hele uur – ‘God is getrouw’, een lied uit 1784, voorafgegaan door een voorspel.

Kwart over – ‘Zalstoe aaltied bie mie blieven’ – Ede Staal

Het halve uur – ‘We all stand together’- Paul McCartney.

Dit lied werd in april 2020 vanwege de coronabeperkingen op alle carillons in Nederland gespeeld.

Kwart voor – ‘Het het nog nooit zo donker west’- Ede Staal

Ingezonden door: Els de Haas, Cultuurhistorisch Centrum Oldambt

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.