Mededeling over de RadioBingo

De Radiobingo is vanaf heden weer om 20:00 uur! De kaartjes zijn te koop bij de bekende verkooppunten.

Boek: Natuur in het landschap van Westerwolde aangeboden aan Stichting Gebroeders Hesse Fonds

Foto: André Dümmer

VLAGTWEDDE – Vanmiddag is het boek: Natuur in het landschap van Westerwolde aangeboden aan de Stichting Gebroeders Hesse Fonds.

Op 3 april is bij Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum het boek Natuur in het landschap van Westerwolde verschenen. Het boek werd vanmiddag op de oever van de Ruiten Aa aangeboden aan de voorzitter van Stichting Gebroeders Hesse Fonds, mevrouw Riksta Zwart.

Westerwolde is voor Groningse begrippen een natuurrijke streek. Voor de bezoeker, niet alleen natuurliefhebbers, ontvouwt zich een gevarieerd landschap. In veel brochures en op websites wordt het landschap en zijn natuur beschreven. Echter, een publicatie waarin deze natuur meer in samenhang wordt gebracht was er nog niet.

Het boek: Natuur in het landschap van Westerwolde is rijk geïllustreerd. Het is bedoeld voor natuurliefhebbers, inwoners en bezoekers van Westerwolde en biedt een fraai beeld van de natuurrijkdom in dit gebied. Het wil daarnaast ook dienen als inspiratiebron om zelf de natuur in te gaan, om waar te nemen wat er leeft en groeit, en om dat eventueel vast te leggen en met anderen te delen.

Door 18 auteurs wordt op toegankelijke wijze over de natuur in Westerwolde geschreven. Hun verhalen zijn rijk en zeer fraai geïllustreerd waardoor het boek niet alleen voor natuurliefhebbers aantrekkelijk is, maar voor iedereen die nieuwsgierig is naar wat er in deze omgeving te vinden is aan leven. Het boek gaat over zoogdieren, amfibieën, reptielen en vogels. Ook insecten worden niet vergeten. Minder zichtbaar zijn planten en dieren die onder water leven, ze worden in het boek heel fraai in woord en beeld gebracht.

Uit het boek blijkt de veelzijdigheid van deze flora en fauna die zich heeft kunnen ontwikkelen dankzij het gevarieerde landschap: de beekdalen van de Ruiten Aa, de Mussel Aa en de Westerwoldsche Aa, de bossen en heidevelden, en ook het boerenlandschap met zijn talrijke houtwallen, singels, akkerflora en bosjes. De natuur staat onder druk; het opnieuw graven van bochtige beken en rivieren en de uitbreiding van natuurgebieden hebben tot herstel geleid, maar er moet nog veel gebeuren. Dat wordt beschreven in het laatste hoofdstuk, de ‘Natuurbalans’.

De aanleiding voor het schrijven van een natuurboek over Westerwolde is de ontwikkeling van een ─ nog te verschijnen ─ landschapsbiografie over Westerwolde met daarin een hoofdstuk ‘Planten en dieren’. De aangezochte auteurs schreven enthousiast uitgebreide verhalen die vanwege de beperkte ruimte slechts samengevat een plek zouden krijgen.

“Het zou jammer zijn wanneer de volledige informatie niet voor een breed publiek beschikbaar zou komen”, aldus Bauke Roelevink en Jan Bakker (medeauteurs van de landschapsbiografie).

IVN Westerwolde-Oldambt en de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging Oost-Groningen zijn Stichting Gebroeders Hesse Fonds zeer erkentelijk voor de financiële bijdrage waardoor het boek kon worden geschreven, vormgegeven en uitgegeven.

Aanstaande zaterdag is Aart Jan Langbroek te gast in het programma Brunchroom van RTV Westerwolde, met presentator Geert Smit. Brunchroom is te beluisteren van 11.00 tot 13.00 uur.

Foto’s: André Dümmer

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.