Mededeling over de RadioBingo

De Radiobingo is vanaf heden weer om 20:00 uur! De kaartjes zijn te koop bij de bekende verkooppunten.

Nieuwe WINK-treinen vanaf aanstaande maandag in bedrijf

Foto: Arriva

GRONINGEN, WESTERWOLDE – Vanaf aanstaande maandag kun je de nieuwe Arriva WINK-treinen tegenkomen.

Vanaf maandag 12 april kun je de nieuwe Arriva WINK- treinen tegenkomen. Dan gaan ze rijden op het traject Groningen-Leeuwarden en naar Roodeschool en Veendam.

WINK is een afkorting voor “Wandelbarer Innovativer Nahverkehrs-Kurzzug”, vrij vertaald naar het Nederlands betekent dat flexibele innovatieve korte afstandstrein. Ze zijn gebouwd door de Zwitserse treinenbouwer Stadler Rail.

Arriva bestelde vorig jaar 18 exemplaren van dit type, met de optie van nog zes stellen. De treinen rijden op synthetische diesel, Hydrotreated Vegetable Oil (HVO). Met HVO heb je zo’n 80 – 90% minder Co2-uitstoot, gerekend van de hele keten van energiebron tot trein. Ook wel Well to Wheel genoemd. In het uitlaatsysteem wordt Ad Blue ingespoten. Dit mengsel van ureum en gedemineraliseerd water zorgt ervoor dat de stikstofoxiden in de uitlaatgassen omgezet worden in onschadelijke stoffen.

Daarnaast zijn de treinen voorbereid om in de toekomst elektrisch te kunnen rijden op een (deels) geëlektrificeerd spoor. Ze zijn voorzien van accu’s die heel snel energie opslaan en afgeven. De energie die vrijkomt tijdens het remmen, wordt opgeslagen in grote batterijen en vervolgens gebruikt om de systemen in de trein te laten draaien op stations, zonder dat de trein daarvoor stationair hoeft te draaien. Dit scheelt weer uitstoot en geluidsoverlast voor de omgeving.

Alle 18 nieuwe treinen hebben de naam van een favoriete Friese- of Groningse bestemming gekregen. Een jury selecteerde uit ruim 3.000 inzendingen 41 bestemmingen waarop gestemd mag worden. 

Een van de treinen gaat Westerwolde heten! De overige namen zijn voor Groningen: Noar Hoes, Museumspoorlijn STAR, De Drie Gezusters, Hangende Keukens, Hongerige Wolf, d’Olle Grieze en Noorderzon. Voor de Friese treinen: Oldehove (kerktoren in Leeuwarden), Holwerd, Thús (Thuis), Oerol, Alvestêdetocht (Elfstedentocht), Reaklif (Roode Klif bij Stavoren), Zwarte Haan, De Slachte en Snister Mar (Sneeker Meer). De naam op de trein voor beide provincies wordt: Het Wad.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.