Amerikaan die verdacht wordt van geweldsincident tegen agent nu uitgeleverd aan Nederland

Foto: Ronny

GRONINGEN – De Amerikaanse man (32) die wordt verdacht van betrokkenheid bij een ernstig geweldsincident in Groningen, waarbij twee agenten gewond raakten, is donderdagmiddag overgeleverd en ingesloten in Nederland.

Op woensdag 10 maart vond aan de Van Houtenstraat in de wijk Helpman in Groningen een steekincident plaats. Twee agenten werden tijdens een avondklokcontrole door twee mannen met een mes aangevallen. Een van de agenten werd met zeer ernstige verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd. Hij verkeerd inmiddels buiten levensgevaar. Mogelijk is een van zijn ogen onherstelbaar beschadigd. Zijn vrouwelijke collega liep een steekwond aan haar been op.

Een Team Grootschalige Opsporing (TGO) deed er alles aan om zo snel mogelijk achter de identiteit en verblijfplaats van de verdachten te komen. Er werd volop getipt: vrijdagmiddag waren al ruim 50 tips bij de recherche binnengekomen. Een van de tips leidde naar een woonboot in het Winschoterdiep in de stad. De eigenaar herkende de beide mannen. Hij had hen via Airbnb een deel van de woonboot verhuurd. Er werd forensisch onderzoek op de boot gedaan.

In het onderzoek kwamen de twee verdachten naar voren: een 20-jarige man uit de gemeente Oldambt en een 32-jarige Amerikaans staatsburger zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. Ze waren gevlucht in een gehuurde Opel Crossland. De politie wist een van de telefoons van de verdachten te peilen. Het duo werd, mede dankzij de samenwerking tussen het Fugitive Active Search Team (FAST) van Nederland, Belgiƫ en Frankrijk, zaterdag bij een wegblokkade bij de noord Franse plaats Laon, bij Reims, opgepakt. Ze werden voorgeleid en in Frankrijk vastgezet.

De man uit de gemeente Oldambt is maandag 29 maart vanuit Frankrijk overgeleverd en ingesloten in Nederland. De overlevering van de 32-jarige verdachte met de Amerikaanse nationaliteit vond gisteren plaats. Het onderzoek naar het ernstige incident op 10 maart in Groningen gaat door.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.