Monument in Smeerling onthuld ter herinnering aan neergestort Engels verkenningsvliegtuig

Foto: Meijco van Velzen

SMEERLING – Op de plaats waar op 20 april 1943 een Engels verkenningsvliegtuig is neergestort staat nu een monument ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanningsleden.

Op 20 april 1943 stortte in Smeerling om 02.13 uur een Engelse verkenningsvliegtuig, de Mosquito DZ 755 Nightflyer II, neer. Het onbewapende vliegtuig hoorde bij het 151e squadron en steeg op vanaf het vliegveld Wittering in Kent. Het doel van de twee bemanningsleden: David Allistair Sparrow (21) en navigator Victor Gordon Brown (22) was de omgeving van Bremen en Hamburg te verkennen. Dit om doelwitten, zoals treinen, in kaart te brengen voor hun collega’s in de bommenwerpers.

De vlucht over de Noordzee en Nederland verliep zonder problemen, maar boven Aschendorf ging het mis. Het vliegtuig werd door de zoeklichten ontdekt en vervolgens beschoten door een FLAK batterij (afweergeschut). Het toestel, waarvan de romp voor een groot gedeelte uit hout bestond, vloog in brand. Als een brandende fakkel vloog het vliegtuig over Rhede, Veelerveen en De Weite. In Smeerling raasde het door de boomtoppen bij de boerderij van Luut Huiges aan de Schotenweg. Brokstukken vlogen in het rond en een van de twee Rolls Royce Merlin 21-motoren komt met een klap op de grond terecht. De romp van het vliegtuig komt uiteindelijk neer op het veld achter de woning van Eefting. De twee bemanningsleden vonden daar de dood. Ze werden begraven op de Algemene Begraafplaats in Onstwedde.

Ter nagedachtenis aan deze verschrikkelijke dag is gisteren op initiatief van Stichting Smeerling-Metbroek op de plek waar het vliegtuig neerkwam een monument onthuld. Hierbij was ook Jan Huiges aanwezig. Het monument stelt een beschadigde vliegtuigvleugel en 2 propellers voor. Het kunstwerk is een ontwerp van Oscar Langevoord van bureau NIV.

Foto’s: Meijco van Velzen

Bronnen: Aaltjesstee, Onstwedde Info en het boek: Schoenen met lusjes

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.