Fors meer zonnepanelen op schooldaken door nieuwe samenwerking

Foto: Zonnescholen

GRONINGEN – Er worden nog dit jaar fors meer zonnepanelen op schooldaken geïnstalleerd: tenminste 7.500 extra zonnepanelen leveren een grote bijdrage aan de verduurzaming van scholen.

Een samenwerking tussen Zonnescholen en diverse onderwijsinstellingen in het land heeft op maandag 12 april geleid tot een vierjarige opdracht voor leverancier en installateur Tenten Solar uit Lichtenvoorde, waarmee nog in 2021 ruim 50 scholen profiteren van zonne-energie. Het initiatief voor de aanbesteding komt van Zonnescholen uit Groningen, een maatschappelijke onderneming gespecialiseerd in de ontzorging van schoolbesturen bij het realiseren van zonprojecten.

‘Elke school een zonnedak!’, is het motto van Zonnescholen. Zonnescholen zorgt ervoor dat alles geregeld wordt, zodat het schoolbestuur nergens aan hoeft te denken. Dat gaat niet alleen om technische zaken, maar bijvoorbeeld ook om subsidies, verzekeringen en dus een Europese
aanbesteding bij de aanschaf van de zonnepanelen. “Voor grotere uitgaven is het verplicht om dit soort opdrachten Europees aan te besteden. Dat is een specialistische klus, waar niet alle schoolbesturen dagelijks mee bezig zijn. Door dit samen te doen wordt de drempel lager om mee te doen en is het minder werk per schoolbestuur,” aldus Hotze Hofstra, initiatiefnemer van Zonnescholen.

“Zo’n aanbesteding is bij grote opdrachten niet alleen verplicht, maar heeft ook grote voordelen. Door de gezamenlijke inkoop worden een scherpe prijs en goede kwaliteit bedongen, met 15 jaar volledige garantie en onderhoud. Ook voor schoolbesturen die niet hoeven aan te besteden, is deelname aantrekkelijk, doordat met deze gezamenlijke aanpak ook zij profiteren van de scherpe prijzen en goede garanties”.

Schoolbesturen die niet aanbestedingsplichtig zijn en zonnepanelen willen aanschaffen, kunnen zich via Zonnescholen nog steeds aanmelden voor deelname aan deze nieuwe samenwerking en zo profiteren van het voordeel.

De schoolbesturen die zich hebben aangesloten bij deze samenwerking zijn o.a. Stichting Arlanta uit Dokkum, Openbaar Onderwijs Groningen, PCBO Dantumadiel, PCO-Nieuwleusen en BreedSaam, een coöperatieve vereniging van 11 schoolbesturen in Breda. BreedSaam heeft als energiecollectief onder meer als doel om het energieverbruik van haar gebouw-portefeuille te verduurzamen en te besparen op de energielasten. Door haar eigen energie op te wekken en uit te wisselen tussen de verschillende locaties, profiteren alle deelnemende scholen in het collectief.
Voor de aanbesteding werkt Zonnescholen samen met de adviseurs Avalon Advies en Energy Indeed.

Zonnescholen is samenwerkingspartner van de landelijke stichting Schooldakrevolutie. Samen hebben deze organisaties al vele honderden scholen ondersteund bij hun duurzame plannen.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.