Monument ter herinnering aan een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog

Foto: André Dümmer


BLIJHAM – Bij de kerk in Blijham staat het monument ter herinnering aan een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog.

Op 29 september 1941 keerde de Britse Wellington X9910 KO-Y , deel uitmakend van het 115e Squadron gevechtsvliegtuigen terug van een missie in Hamburg. De piloot van het vliegtuig was sergeant Robert Hulls. Het vliegtuig werd aangevallen door een Duits gevechtsvliegtuig onder bevel van Oberleutnant Ludwig Becker.

Het vliegtuig stortte neer in Blijham en vloog tegen de torenspits van de Nederlands Hervormde Kerk, waarbij vijf van de zes inzittenden zijn omgekomen. Hun graven zijn nog te vinden in Blijham op de begraafplaats bij de kerk. De zesde inzittende wist zich met zijn parachute te redden, maar is later krijgsgevangen genomen door de Duitsers. Hij heeft de oorlog wel overleefd.

Bij het neerstorten raakte de torenspits van de kerk zwaar beschadigd, waardoor Blijham het tot 1977 moest doen zonder torenspits.

Ten tijde van het neerstorten was Salamon Albert van Veen bij de marechaussee in Wedde. De heer van Veen is al in 1953 overleden, maar zijn kleinzoon de heer Michiel van Veen, die thans burgemeester is van de gemeente Gemert-Bakel, was nog in het bezit van een identiteitsplaatje uit het vliegtuig. Het plaatje is verwerkt in het monument dat in Blijham bij de kerk is geplaatst.

Info Werkgroep Streekhistorie Bellingwedde
https://historie-bellingwedde.realsite.nl/tweede-wereldoorlog/blijham-wellington

Ingezonden door André Dümmer

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.