Burgemeester Jaap Velema legt kransen bij oorlogsmonumenten in Westerwolde

Foto: Johan de Boer

WESTERWOLDE – Vandaag legde burgemeester Jaap Velema kransen bij oorlogsmonumenten in Westerwolde.

De 4 mei herdenking en de 5 mei viering kunnen dit jaar helaas niet op de gebruikelijke manier plaatsvinden, in verband met de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. De gemeente Westerwolde vindt het wel belangrijk om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien op passende wijze te herdenken. Daarom werden vandaag namens het gemeentebestuur en de inwoners kransen gelegd bij de oorlogsmonumenten waar een herdenking gepland stond. Hierbij is enkel de burgemeester aanwezig en waren geen andere personen uitgenodigd. Michiel van der Spek maakte hiervan onderstaande video.

Toespraak online

Bij het monument in Wedderveer gaat de burgemeester en de voorzitter van het plaatselijke 4 mei comité kort een woord ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers spreken. Belangstellenden kunnen deze aangepaste vorm van herdenken vanaf 18.45 uur volgen via Radio Westerwolde.

Digitaal bloemen leggen

Bij de meer dan 4000 oorlogsmonumenten in de monumentendatabase kun je net als vorig jaar een digitale bloem leggen. Je bepaalt zelf bij welk monument je een bloem wilt leggen en kunt kiezen uit drie verschillende bloemen. Naast de bloem is het ook mogelijk om een persoonlijke boodschap achter te laten. Op deze manier is het voor iedereen mogelijk om bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog stil te staan, ook wanneer je niet in de gelegenheid bent om een monument te bezoeken.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.