Oorlogsmonumenten in Westerwolde

Foto: Jan Glazenburg

WESTERWOLDE – Vandaag op 5 mei vierden we het feit dat we 76 jaar geleden bevrijd werden. Vanwege corona waren er, evenals vorig jaar, geen feestelijkheden. Wel wapperde bij veel huizen in de gemeente Westerwolde de Nederlandse vlag. Een rit langs een aantal oorlogsmonumenten in onze gemeente leerde ons dat er gisteren op veel plaatsen bloemen waren gelegd om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te eren.

Op de foto’s:

 1. Monument aan de Rütenbrockerweg in Ter Apel, onthuld op 4 mei 1948 voor alle burgerslachtoffers
 2. Joods Monument aan de Oosterstraat in Ter Apel, onthuld in 2004 voor alle vervolgden
 3. Monumentje bij de RSG Ter Apel, is gisteren onthuld door de heer J. Spanninga en burgemeester J. Velema. Het monument herinnert aan de Joodse tieners Heiman Leezer en Saartje Mathilda Jacobson die in deIn 2015 werd een monument voor de arbeiders uit het kamp geplaatst bij De Beetse gevolgd door een monument voor de joodse slachtoffers in 2019. oorlog werden gedeporteerd.
 4. Monument voor de arbeiders en monument voor de joodse slachtoffers uit kamp De Beetse aan de Zevenmeersveenweg in Sellingen. De monumenten zijn in 2015 en 2019 onthuld.
 5. Gedenkraam in het gemeentehuis in Sellingen
 6. Gedenkplaat ter nagedachtenis aan Lammert Huizing die in de oorlog onderdak bood aan de Joodse familie Sachs.
 7. Gedenksteen voor verzetsstrijder Albert de Roos aan de Hassebergerweg in Sellingen. Onthuld op 4 mei 2018.
 8. Plaquette als herinnering aan de gedeporteerde Joodse inwoners van Bourtange. Onthuld op 3 april 1989 bij de synagoge in Bourtange.
 9. Plaquette voor de omgekomen Poolse militairen. Onthuld op 14 april 2005 in Bourtange.
 10. Plaquette voor Ella en Mozes Braaf langs de Bisschopsweg in Bourtange. Onthuld op 29 januari 2009.
 11. Monument voor Geallieerde Militairen aan de Kerkstraat in Vlagtwedde.
 12. Oorlogsmonument voor omgekomen Belgische vliegers bij de Rolinbrug in Veele. Onthuld op 12 april 1950.
 13. Albert Wubs bank in Wedderveer, ter herinnering aan verzetsstrijder Albert Wubs, onderwijzer aan de openbare lagere school in Wedderveer.
 14. Oorlogs- en verzetsgedenkteken voor militairen in dienst van het Nederlands Koninkrijk 1940-1945, burgerslachtoffers, vervolgden Nederland en verzet Nederland. Onthuld op 5 mei 1950
 15. Herdenkingsmonument voor vijf gesneuvelde bemanningsleden van een Engelse bommenwerper bij de kerk in Blijham. Het monument is vorig jaar geplaatst, maar nog niet officieel onthuld.
 16. Joods Monument aan de Kerkweg in Bellingwolde. Onthuld op 21 maart 2010.
 17. 18. 19. Herinneringsplaquette voor het dorpshuis in Blijham. Onthuld op 13 april 2005 door de toenmalige burgemeester Engbert Drenth. Ter nagedachtenis aan alle inwoners van Blijham, de gesneuvelde Indiëgangers (1945-1951) en geallieerden die tijdens de tweede wereldoorlog in Blijham en omgeving zijn omgekomen.

Foto’s: Jan en Catharina Glazenburg, Jans Velthuis en Ooldrik Modderman, HF Korvemaker

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.