Aanleg drijvend zonnepark gestart

Foto: Jans Velthuis

SELLINGERBEETSE – Projectontwikkelaar GroenLeven en zandwinner Kremer zijn begonnen met de bouw van het drijvende zonnepanelenpark op de zwemplas Beetserkoele.

GroenLeven ontwikkelt één van de grootste drijvende zonneparken ter wereld op de Zuidplas van Kremer Zand en Grind in Sellingerbeetse. Het zonnepark krijgt een vermogen van 48 megawatt, dat gelijk staat aan stroom voor zo’n 13.000 huishoudens. De groene energie die het drijvende park opwekt gaat direct naar Kremer Zand en Grind.

Om optimaal gebruik te maken van het vermogen van het zonnepark, verplaatst Kremer Zand en Grind de klasseerinstallatie bij de zandwinning in de Noordplas en de drooginstallatie uit Emmen naar een industriepark in Ter Apelkanaal. De drooginstallatie wordt omgebouwd van een gasgestookte naar een elektrische droger. Hiermee wordt jaarlijks een enorme hoeveelheid gas bespaard en vindt er een grote reductie plaats in de uitstoot van CO2. Door straks zand te drogen als de zon schijnt kan voldoende voorraad droog zand, voor onder andere toepassing in de waterzuivering, worden geproduceerd zonder dat hier gas aan te pas komt.

De verhuizing van de klasseerinstallatie door het zonnepark heeft meer positieve gevolgen. Het zandtransport gaat plaats vinden via een drietal pijpleidingen. Deze verbinden de zandwinning rechtstreeks met het industriepark en de verwerkingsinstallaties. Hierdoor is het niet langer noodzakelijk dat zandwagens de omgeving van Sellingen doorkruisen.

Inmiddels zijn GroenLeven en Kremer Zand en Grind met de bouw van het drijvend zonnepark begonnen. Niet iedereen is gecharmeerd van de komst van het zonnepark. Zo zijn er zorgen over de verstoring van de natuur in het gebied door de bouwwerkzaamheden tijdens het broedseizoen en de invloed van de zonnepanelen op het waterleven.

Foto’s: Jans Velthuis

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.