De Vrije Student: ‘Schaf de aanwezigheidsplicht voor studenten helemaal af ’

Foto: Jan Doornkamp

GRONINGEN – Universiteitsraadspartij De Vrije Student wil de aanwezigheidsplicht voor studenten helemaal afschaffen in het volgende collegejaar. De partij wil dat studenten meer regie krijgen over de manier waarop ze studeren, een aanwezigheidsplicht vinden zij daar niet in passen. Dat staat haaks op de visie van het universiteitsbestuur, want zij willen de studenten volgend jaar juist zoveel mogelijk naar de universiteit halen.

‘Studenten kunnen prima zelf bepalen hoe ze hun studie in willen richting’ stelt fractievoorzitter David Jan Meijer, ‘de een heeft behoefte aan fysieke colleges, de ander weer aan digitale lessen. Ook heeft niet iedereen behoefte aan wekelijkse colleges, of heeft daar door een bijbaan of een rol bij een studentenvereniging geen tijd voor.’

Meijer kijkt met enthousiasme uit naar de mogelijke invoering van het flexstuderen, een model waarin studenten zelf kunnen bepalen hoeveel vakken ze per jaar volgen; ze betalen vervolgens ook per vak, maar nooit meer dan het wettelijk collegegeld. ‘Flexstuderen is een fantastische kans voor alle studenten die nog iets extra’s naast hun studie willen doen, of in omstandigheden zitten waardoor ze niet fulltime kunnen studeren. De student aan het roer van zijn eigen studie, in plaats van een commissie die dat voor honderden bepaalt. ’

De Vrije Student pleit er daarom voor dat de universiteit de aanwezigheidsplicht zo snel mogelijk afschaft en flexstuderen op de kortst mogelijke termijn mogelijk maakt. Zij schreven hierover al eerder een brief aan informateur Herman Tjeenk Willink. ‘Studenten moet je zoveel mogelijk vrij laten in hun studententijd. Wij kiezen voor vrijheid, niet voor betuttelonderwijs.’

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.