Goud voor telers van Royal Avebe

Foto: Royal Avebe

VEENDAM – De leden van Royal Avebe die meedoen aan het teeltprogramma Optimeel ontvingen de status Goud volgens de
norm van FSA 2.1 van het wereldwijde platform SAI voor duurzame landbouw. Zo blijkt uit een recente beoordeling door een onafhankelijke organisatie. Avebe voldoet hiermee aan een belangrijke internationale norm voor duurzaamheid in de voedingsmiddelenindustrie. Het is een erkenning die de verkoop van de ingrediënten van Avebe onmiddellijk ten goede komt.

De Farm Sustainability Assessment (FSA) is een internationale standaard voor duurzame teelt, waarbij wordt gekeken naar economische, sociale en milieuaspecten. De standaard wordt internationaal erkend door meer dan 125 toonaangevende voedingsmiddelenbedrijven. Telers kunnen de FSA-vragenlijst zelf invullen of ze kunnen gezamenlijk worden beoordeeld wanneer ze zich aansluiten bij een platform zoals het teeltoptimalisatieprogramma Optimeel. Avebe heeft dit onderzoek laten uitvoeren door een onafhankelijke instantie en daaruit blijkt dat telers die deelnemen aan Optimeel voldoen aan FSA Goud. Het programma sluit positief aan op de geldende standaarden voor teelt en levering aan Avebe.

Optimeel
Optimeel is het teeltoptimalisatieprogramma van Avebe waarin aardappeltelers hun teelthandelingen registreren, hun kennis delen én kunnen deelnemen aan speciale studiegroepen. Voor het aardappelzetmeel en aardappeleiwit uit aardappelen die niet zijn geteeld onder Optimeel krijgt Avebe de status Zilver.

Meer dan de helft van de telers doet al mee aan het teeltprogramma. Michiel Puttman, commercieel directeur bij Avebe: “Het mes snijdt aan twee kanten. De telers zien door hun deelname hun opbrengst toenemen en de impact op het milieu naar beneden gaan. En het helpt ons in de verkoop van onze producten. Dat duurzame voorwaarden nu ook aantoonbaar op orde zijn, maakt het voor ons gemakkelijker aan tafel bij de klant. Klanten vragen hiernaar en als we kunnen laten zien dat we dit op orde hebben kunnen we sneller schakelen. Dat maakt echt het verschil.”

Over FSA
De Farm Sustainability Assesment is een beoordeling aan de hand van een vragenlijst van 112 vragen over verschillende aspecten rondom de teelt van grondstoffen voor de voedingsmiddelenindustrie. Het is een onderdeel van
het Sustainable Agricultural Initiative, het SAI Platform, dat begin 2000 werd opgericht door Nestle, Unilever en Danone met als doel landbouwduurzaamheid zo vorm te geven dat de doelstellingen van telers en verwerkers wordt ondersteund en voor klanten en consumenten duidelijk is. Het uitgangspunt is dat een succesvolle landbouw van belang is voor een succesvolle voedselketen.

Over Royal Avebe
Royal Avebe is een coöperatie van 2.300 akkerbouwers uit Nederland en Duitsland. De zetmeelaardappelen van deze leden worden jaarlijks verwerkt tot hoogwaardige ingrediënten op basis van aardappelzetmeel en –eiwit, waar ze wereldwijd toegevoegde waarde bieden in voeding, maar ook in industriële toepassingen. Avebe werkt voortdurend aan de ontwikkeling van nieuwe mogelijkheden en toepassingen op basis van zetmeelaardappelen en richt zich op duurzame continuïteit. Het bedrijf heeft 1.300 medewerkers en productielocaties in Nederland, Duitsland en Zweden en heeft verkoopkantoren in de Verenigde Staten, Europa en Azië. Het hoofdkantoor staat in Veendam.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.