Eerste nesten eikenprocessierups binnenkort zichtbaar

Foto: Bé Eelsing

WESTERWOLDE, REGIO – Afhankelijk van het weer kunnen de eikenprocessierupsen binnenkort voor overlast zorgen en zullen de eerste nesten zichtbaar worden.

Binnenkort is de eikenprocessierups weer actief. De haren van deze rups zorgden voor veel overlast voor mens en dier. Door de koude lente bevinden de eikenprocessierupsen zich nog in de eerste drie larvenstadia. Pas in het vierde larvenstadium verschijnen de brandhaarden. De overlast door de eikenprocessierups begint naar verwachting pas in de eerste week van juni.

In Westerwolde staan veel bomen, waarvan twee derde een eikenboom is. Door dit hoge aantal en de enorme groei van de eikenprocessierups, kan de gemeente niet alle nesten verwijderen. Op drukke(re) plekken, waar veel mensen komen, worden nesten weggezogen.

Het is niet haalbaar om alle nesten weg te halen, daarom zet de gemeente zoveel mogelijk andere natuurlijke middelen in, zoals het ophangen van mezenkasten en ecologisch bermbeheer. Dat zorgt voor bermen met veel bloemen waar insecten op af komen, waaronder sluipwespen. Sluipwespen zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups en de andere insecten trekken vogels aan.

Wat kun je zelf doen?

Zorg dat er in je tuin veel soorten bloeiende bloemen en planten groeien. Dit trekt verschillende insecten en daarmee vogels aan. Veel vogels eten de eikenprocessierups. Hang mezenkastjes in eikenbomen. De vogels eten de rupsen.

Gebruik geen folie of plakstrips. Brand nesten niet weg!

Kijk voor meer informatie op https://processierups.nu/.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.