Aangepaste regionale Veteranendag Westerwolde/Oldambt

Foto: Jan Glazenburg

WESTERWOLDE, OLDAMBT – Vanmorgen vond in de Raadszaal van het gemeentehuis in Winschoten een aangepaste regionale Veteranendag plaats. Met deze regionale Veteranendag toonden de beide gemeentebesturen waardering voor de inzet en moed die de veteranen hebben getoond tijdens verschillende vredesmissies.

Vorig jaar werd de gezamenlijke Veteranendag van de gemeenten Westerwolde en Oldambt wegens corona afgelast. Dit jaar is, omdat dat er nog steeds door het coronavirus beperkingen zijn, besloten de 14 de herdenking op een aangepaste wijze te laten plaats vinden. In de Raadszaal van het gemeentehuis in Winschoten was dan ook maar een beperkt aantal personen aanwezig. De plechtigheid was via de regionale omroep RTV GO te volgen.

Als eerste nam vicevoorzitter Henk van der Laan, namens de beide Veteranencomités, het woord. Hij vertelde dat er in Nederland 105.350 Veteranen zijn. Zij hebben gediend in onder andere Indië, Libanon, Cambodja, de Balkan, Iran en Afghanistan, om daar te zorgen voor vrede en stabiliteit, om conflicten te voorkomen of het bieden van hulp.

Vervolgens waren er korte toespraken door de burgemeesters Cora-Yfke Sikkema en Jaap Velema. Na het signaal taptoe, dat werd geblazen door Peter van Schie, werd een minuut stilte in acht genomen. Vervolgens speelde de trompettist het Wilhelmus.

De plechtigheid werd afgesloten met een kranslegging op een lege stoel in het midden van de Raadszaal. Deze stoel, met daarnaast het vaandel, staat symbool voor de gesneuvelde militairen. De krans was gemaakt met onder anderen witte anjers; sinds 2005 symbool voor erkenning en waardering van Veteranen

De krans werd vanmiddag door leden van de Veteranencomités bij het oorlogsmonument aan het Zuiderveen in Winschoten geplaatst.

Zaterdag 26 juni is in Den Haag de landelijke Veteranendag. Ook dan is er een aangepast programma. Dat betekent geen nationaal defilé voor Z.M. de Koning, geen openbare medaille-uitreiking en geen publieke bijeenkomst op het Malieveld. Nederland viert Veteranendag op afstand, thuis voor de buis. Dat kan door het volgen van de tv-uitzending op 26 juni, live vanuit Den Haag. De uitzending start op NPO2 om 12.35 uur vanuit de Koninklijke Schouwburg door de NOS. Extra is dit jaar een tweede programma waarin veteranenverhalen worden “opgehaald” uit heel Nederland. Die worden in Den Haag in een muzikale setting gepresenteerd. Dit programma van ongeveer 45 minuten begint om 17.00 uur en wordt uitgezonden door omroep Max. Deze uitzending kan met een stream worden gevolgd.

Foto’s: Jan Glazenburg

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.