Verslag van Jan Bossen van het ommetje in Weende

Foto: Greetje Dümmer

WEENDE –  Gistermorgen organiseerden wandelcoaches een wandeling door Weende. Hieronder het verslag van Jan Bossen.

Gisteren weer een wandeling gemaakt met de groep van WandelenWerkt, deze keer vanuit Kijktuin MoeNieks in Weende. Omdat twee van de wandelcoaches van een welverdiende vakantie genieten, waren er deze ochtend twee groepen. De eerste ging voor 9 km, en de tweede voor 7 km.

Het vertrek was om 9.30 uur, maar voor het vertrek was er weer de gelegenheid om koffie te drinken met huisgemaakte lekkernijen. Ook konden we in en om de kapschuur genieten van een expositie van keramiek en schilderkunst. De schilderijen zijn van het kunstenaarskoppel Anja Weber en Gerard Leerkes. In het weekend zijn de kunstenaars aanwezig en kunnen bezoekers deelnemen aan een gezamenlijk schilderij, dit onder leiding van beide kunstenaars. Leuk detail was dat Anja en Gerard ook deelnamen aan de wandeling.

Vanuit MoeNieks ging het door de achteruitgang van de tuin richting stroomdal van de Ruiten Aa. Door een werkelijk prachtig klaverveld. Nagenoeg kniehoog, en door de regen van afgelopen nacht meteen ook tot aan de knieën nat. Dit zou nagenoeg de hele wandeling zo blijven.

We gingen via het Westerwoldepad richting Jipsinghuizen. Hier even stilgestaan bij de plaquette die herinnert aan de slag bij Jipsinghuizen en bij het oude station van “Oal Graitje”. Langs de Wollinghuizerweg ging voor een groot gedeelte langs de oude route van de Stoomtramweg Maatschappij Oostelijk Groningen. Afgekort Stoomtram O G. Oal Graitje dus in de volksmond. Omdat de tram, die met een snelheid van 20 km/u door Westerwolde raasde en in zijn top zelfs 30 km/u, slechts 60 km kon rijden op een tank water van 1750 liter, stonden er langs het traject diverse water inneempunten. In Wollinghuizen staat nog een replica van een dergelijk gebouwtje.

Via Wollinghuizen dus ging het weer richting stroomdal van de Westerwoldse Aa, en zo weer richting MoeNieks. En hier stond voor de liefhebbers de soep met brood weer te wachten. En de echte liefhebbers konden vandaag zelfs kiezen voor verschillende soorten warme broodjes. Het was weer een zeer geslaagde wandeling.

Klik HIER voor de foto’s.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.