Gedeputeerde Mirjam Wulfse gaat Vakantielezen met Groningse gezinnen

Gedeputeerde Mirjam Wulfse (r) en Jolanda Robben Biblionet Groningen (l) Foto Biblionet Groningen

GRONINGEN – Deze zomer gaan duizenden gezinnen op reis met de Bibliotheek. In de vakantie doen ze mee aan het zomerleesprogramma Vakantielezen. Op de camping, in de tuin, aan het strand of op de trampoline: in de zomer kun je overal lezen. Met Vakantielezen van Biblionet Groningen wordt lezen extra leuk! Mirjam Wulfse, gedeputeerde Cultuur van de provincie Groningen, lanceert het zomerleesprogramma met een video.

Ga mee op reis
Vakantielezen is een spannende ontdekkingsreis voor beginnende lezers. Biblionet Groningen ontwikkelde het zomerse leesprogramma voor kinderen uit groep 3 en 4. Op www.vakantie-lezen.nl reizen de gezinnen langs 6 landen. Van de Griezelkust naar Sportmanië en van het Dierenrijk naar Lachland. In ieder land doen de gezinnen opdrachten en proberen ze de schat te vinden. Ze lezen verhalen en spelen samen zomerse (taal-)spellen. Flessenpost sturen naar je opa of het sportieve spel Letterrennen spelen: de 18 opdrachten stimuleren op speelse wijze de taal- en leesomgeving. Daarnaast is er voor ieder land een speciaal boek geschreven. 

Met de digitale schattenjacht maken de gezinnen kans op leuke prijsjes. De gratis materialen zijn verkrijgbaar in alle bibliotheken in de provincie Groningen.

Landelijke uitrol voor Gronings programma
Het zomerleesprogramma vindt niet alleen plaats in de bibliotheken van Biblionet Groningen en Forum Groningen. In totaal gaan 40 bibliotheekorganisaties in Nederland aan de slag met dit Groningse leesprogramma. Meer dan 40.000 kinderen ontvangen in de komende weken de Vakantielezen-schatkaart, waarmee ze hun reis kunnen starten. Hiermee is Vakantielezen, naast Scoor een Boek!, het tweede leesproject van Biblionet Groningen dat een landelijke uitrol krijgt.

Aftrap van de thuiseditie
Gedeputeerde Mirjam Wulfse verdiepte zich, als aftrap van de thuiseditie van Vakantielezen, in de reisbestemmingen en wil alle kinderen van harte stimuleren op avontuur te gaan door te lezen en online mee te doen.  “Ik zie Vakantielezen als een ‘best practice’: het stimuleren van lezen en leesplezier, én het opdoen van digitale vaardigheden komt er prachtig in samen”, aldus Mirjam Wulfse. De provincie Groningen is opdrachtgever van de Provinciale Ondersteuningsinstelling voor bibliotheekwerk (POI), Biblionet Groningen.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.