Expositie van schilderijen van doopjurken geopend in Vestingmuseum Oudeschans

Foto: Johannes Velthuis

OUDESCHANS – Vandaag werd in het Vestingmuseum in Oudeschans een expositie met schilderijen van doopjurken geopend. Vanwege corona werd aan de opening geen officieel tintje gegeven.

De schilderijen zijn gemaakt door cursisten van beeldend kunstenaar Yvonne Struys. Er is door de cursisten Hannie Loor, Tineke Raap, Martine Rijnveld, Marrie Versluis en Henny Wiltjer gewerkt volgens een oude techniek: licht op een donkere ondergrond waardoor de geschilderde witte doopjurken bijna transparant lijken te zijn.

De doop is een ritueel die in veel religies voorkomt, ook in het christendom. De betekenis en uitvoering van de doop is aan variatie onderhevig. De eerste christenen werden als volwassene volledig in water ondergedompeld. Pas in de twaalfde eeuw werden kinderen gedoopt, waarbij de pasgeborenen met water werden besprenkeld. Middeleeuwse baby’s werden naakt ten doop gehouden. Vanaf de zeventiende eeuw droegen baby’s gekleurde doopkleding. In de negentiende eeuw kwamen witte doopjurken in de mode, steeds uitbundiger versierd en vaak gemaakt van de trouwjurk van de moeder.

Het Vestingmuseum aan de Molenweg 6 in Oudeschans is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Als verwijzing naar de expositie hangt in de Pottenkaaste op het dorpsplein in Oudeschans een doopjurkje van één van de zeven nieuwe bestuursleden van de Stichting Vesting Oudeschans. Dit bestuur, wat bestaat uit zeven vrouwen, trad op 9 juni j.l. aan.

Vroeger hing in de Pottenkaaste een telefoon en deed het gebouwtje dienst als bushokje. Nu hangt er een info-bord, de AED én is het kleinste museum van Nederland er in gevestigd. Eerder waren er archeologische opgravingen (scherven) te zien. Het bestuur van de Stichting Vesting Oudeschans wil er kleine wisselende exposities in houden, met werken van bijvoorbeeld fotografe Petra Fens, kunstenares Marijke ten Wolde en kunstenaar Stefan de Keijser, allen woonachtig in Oudeschans. Zo doet de Pottenkaaste dienst als “reclame zuil” voor het Vestingmuseum. Met het exposeren van het doopjurkje is hiermee een begin gemaakt.

N.b. Pottenkaaste is de bijnaam van Oudeschans: veel kleine huisje dicht naast elkaar, als potten in een kast.

Foto’s: Johannes Velthuis

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.