Dag drie van Thea Loois fietst van Rijswijk naar huis in Blijham

Foto: Thea Loois

OUDESLUIS /Balk – Dag drie van Thea Loois fietst van Rijswijk naar huis in Blijham

Dag drie van mijn zesdaagse fietstocht, nu 86 km van Oudesluis naar Balk.

Vanochtend fris en fruitig opgestaan nadat ik lekker had geslapen. Wel op tijd uit de veren, want ik moest op tijd in Enkhuizen zijn om de veerboot naar Stavoren niet te missen.
Tante Trijn had mijn ontbijt al klaar gezet, met heerlijke versgeperste jus d’orange en ze had zelfs al een paar broodjes gesmeerd voor onderweg. Kleinigheidje….het was gisteravond al flink gaan regenen en dat deed het vanochtend nog steeds….en niet te zuinig!!
Ik kon niet wachten tot het minder hard ging regenen en de vooruitzichten waren ook niet best, dus in volledig duikpak ( regenbroek, overschoenen, poncho en pet op m’n stalen ros. Het fietst voor geen meter met dat geklapper en geflapper van zo’n poncho. Je lijkt wel een oversized vleermuis.
Na zo’n 5 km werd het ineens droog en kon het spul gelukkig uit.
Rond 09.45 uur ben ik even gestopt in the middle of nowhere bij een industriegebied voor m’n live verslagje op de radio en daarna moest ik weer flink op de pedalen.
Man man, wat n wind!! Fijn als je hem in de rug hebt (zoals gisteren) maar ik lag vandaag af en toe plat op het stuur en kwam amper vooruit. Pfieuwwww ik was duchtig achter de poest.
Ik was gelukkig mooi op tijd in Enkhuizen, maar geen gelegenheid om lekker rond te kijken, want terwijl ik naar de haven fietste begon het hartstikke hard te regenen.
Het was bar en boos! Heel snel de fiets weg gezet om ergens binnen koffie te gaan drinken.
Bleek dat het restaurant eigenlijk niet open was, ze waren met de riolering bezig ( dat was ook wel te ruiken) maar omdat ik er als een verzopen kat bij stond, mocht ik toch naar binnen en kreeg ik een lekker Latte.
Om 12.30 uur ging ik naar de veerboot. Samen met heel veel andere mensen stond ik in de stromende en striemende regen te wachten tot ik aan de beurt was.
Het personeel had schijnbaar slecht geslapen, sommige waren ronduit onvriendelijk. Bahh!!
Na ruim een uur kwamen we aan in Stavoren, wat een chaos was dat!! Het stormde en het regende en op de kade was iedereen aan het worstelen om z’n regenkleding aan te krijgen.
Nergens een overkapping of andere plek om even te schuilen.
Een slechte zaak als je bekijkt dat er 3 keer per dag een boot vol fietsers op en neer gaat.
Met veel pijn en moeite had ik m’n spul aan, krijgt ineens een enorme windvlaag vat op mijn poncho en ik werd pardoes met fiets en al omver geblazen. Volgende keer toch moar bakstainen in de buutse!
Heel even was het droog maar daarna viel er toch een partij water naar beneden. Ik heb een hele poos staan schuilen maar uiteindelijk moet je toch verder.
Dat heb ik geweten! Kerel kerel, wat ben ik nat geregend. Het water liep overal langs, daar is geen regenpak tegen bestand.
In Hemelum zag ik een deur openstaan bij een boerenschuur en ben er naar binnen gegaan.
Er waren wat mensen koeien aan het scheren en ik mocht daar gerust een poos schuilen.
Al druipend heb ik daar staan kijken hoe het scheren ging en boer Richard legde van alles uit.
Na enige tijd leek de lucht wat lichter te worden en heb ik mijn weg vervolgd.
Het regenpak kon zelfs uit en totdat ik Balk aankwam bleef het droog.
Bij de eerste de beste cafetaria iets gegeten en daarna door gefietst naar het gastadres.
Ook hier weer een zeer warm welkom.
Lekker kopje koffie gehad, onder de warme douche geweest en ik ben alweer klaar voor dag vier!!
Op naar Meppel

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.