Oostwold krijgt nieuwe middeleeuwse kerkklok

Foto ingezonden door Bert Smit Stichting BKEO


OOSTWOLD – Op vrijdagavond 10 september wordt in de tuin van de Hervormde pastorie aan de Kerksingel in Oostwold een nieuwe kerkklok gegoten. Het is een replica van de middeleeuwse klok van Oostwold die in het depot van het Groninger Museum bewaard is gebleven.

Het betreft één van de oudst bekende kerkklokken van de provincie Groningen en stamt nog uit de middeleeuwen. De klok heeft vroeger in de kerktoren van Oostwold gehangen, waarna hij decennia lang dienst deed als schoolbel in Meerland. De nieuwe klok krijgt exact dezelfde maten en opschriften als de oude klok en krijgt wederom een plaats in de kerktoren.
Klokkengieter Simon Laudy giet de nieuwe klok in de open lucht, in een mobiele gietoven die in de loop van vrijdag in de pastorietuin wordt opgebouwd. Het gieten belooft een bijzonder schouwspel te worden, waarbij het gloeiend hete klokkenbrons duidelijk zichtbaar in de gietmal wordt gegoten.

Bezoekers zijn vanaf 19.00 uur van harte welkom om het gieten (rond 21.30 uur) bij te wonen. De entree is via de toegangspoort naar de Kerksingel aan de Huningaweg. Vanaf 20.00 uur is er een optreden van de middeleeuwse muziekgroep Datura. Zij brengt middeleeuwse balladen, volks- en dansmuziek ten gehore. Voor koffie, thee, fris wordt gezorgd.

Op zaterdag 11 september wordt vanaf 12.00 uur de afgekoelde klok blootgelegd, gekeurd en in de toren gemonteerd. Ook dan zijn bezoekers weer van harte welkom.

Er geldt vanwege de coronamaatregelen een maximum aantal bezoekers voor kleine evenementen. Aanmelden via de website kerkelijkerfgoedoostwold.nl is voor zowel de vrijdag als de zaterdag gewenst. Bij de entree wordt om een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of recente negatieve testuitslag gevraagd. Er hoeft vervolgens geen anderhalve meter afstand meer te worden aangehouden. We volgen hiermee de meest recente richtlijnen van de Rijksoverheid.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.