Op “De Polderputten” werd gestreden om de punten, meetellend voor het Internationale Nederlandskampioenschap Ovalracing 2021

Foto: Gerda Boeijing

TER APEL – Na de uitgestelde openingsraces op zondag 11 juli, werd dit weekend in het autosportstadion “De Polderputten” opnieuw gestreden om de punten, meetellend voor het Internationale Nederlandskampioenschap Ovalracing 2021.

Na 1,5 jaar zonder autosport in Ter Apel vanwege de coronamaatregelen, werd er op 11 juli jl. weer een begin gemaakt met een nieuw seizoen ovalracing. Met een goed gevuld deelnemersveld in alle klasses was het weer smullen voor de coureurs en vele racefans.

In de Juniorenklasse, waarin kinderen van 11 tot en met 16 jaar kunnen proeven aan het autoracen op een ovaal asfalt circuit, ging Jana Kuper uit Ter Apel aan de leiding in de tussenstand van het NK. In haar laatste seizoen in de juniorenklasse is ze zeer sterk van start gegaan met een overwinning van het dagklassement. Ze had echter geduchte concurrentie van Kevin Stahr uit Duitsland en haar neef, Brian Kuper eveneens uit Ter Apel, die op plek twee en drie terug te vinden waren. In deze klasse verschenen opnieuw een aantal nieuwe coureurs aan de start.

Bij de snelle SuperRods zagen we een opvallende rentree, van Ad Monster uit Dordrecht. Na 27 jaar niet te hebben deelgenomen aan de ovalraces stond deze meervoudig Nederlandskampioen weer aan de start met een geheel nieuwe bolide; een prachtige klassieke Ford Capri voorzien van een kanon van een motor, een Chevrolet 8 cilinder, moet hem gaan helpen aan een nieuwe topklassering bij de SuperRods. De auto had nog wat kinderziektes, een vijfde positie in de tussenstand is dan ook zijn deel. Na de eerste wedstrijddag stond Harm Veenstra uit Sellingen met een compleet nieuwe SuperRod bovenaan in het tussenklassement van het NK. Kevin Zwiep uit Schoonoord, met zijn gifgroene VW Golf met dieselpower bezette de tweede positie, voor Edward Jan Walsma uit Joure.

Het deelnemersveld van de Rookie Rods is enorm gegroeit, met zo’n twintig coureurs aan de start, wist Stefan Arends uit Roswinkel heel knap de leiding te nemen in het NK. Hij werd op de voet gevolgd door Danny Bos uit Musselkanaal en Raymond Kuiper uit Ter Apel. Een enorme prestatie om in dit volle deelnemersveld telkens vanaf de achterste startrij naar voren te komen.

De National Hotrods, misschien wel de snelste klasse van het NK Ovalracing programma, streden naast de punten voor het Nederlandskampioenschap om de ‘Teuben Logistics’ Euromaster of National Hotrods titel. Een enorm startveld van Hotrods gingen met hun snelle, spectaculaire bolides in gevecht voor deze titel. Er kwamen vele gegadigden in aanmerking voor deze titel. Zo gooiden Jeffrey Zwiep uit Valthermond, Reimon Bos uit Noord Sleen, John van den Bosch uit Rosmalen, en Ter Apelers Johan Sanders, Erik Emming en Mark Teuben hoge ogen proberen te gooien in deze titelstrijd. Reimon Bos uit Noord Sleen is degene die de laatst verreden EuroMaster titel in 2019 op zijn naam had staan.

Bij de 2.0 litre Hotrods, de klasse die ook wekelijks in Groot Brittanie aan de start staat, stonden er dit weekend twee extra titels op het spel. Op de zaterdag werd gestreden om de National Championship titel, die ook op de Britse kalender staat. Vandaag stonden de “Emming Motorentechniek” Dutch Open titel op het spel. Een internationaal startveld verscheen aan de start. Kanshebbers voor deze titels waren o.a. de vele jonge coureurs, die zich telkens weer laten gelden in deze klasse. Marius Bert, Niklas Klaka, Fabian Baer en Tim Klose uit Duitsland gingen de strijd aan met een stevige afvaardiging uit Brabant met Sander van der Heijden uit Oss, Ad Melissant uit Tilburg en John van der Palen uit Ulicoten. Kortom een internationale strijd.

Daarnaast maakten ook de de Standaardklasse 2000, BMW Cup en de Standaardklasse 2liter uit de autocross hun opwachting op het circuit de Polderputten aan de Hanetangerweg in Ter Apel. De Saloon Stockcars gingen met een groot deelnemersveld om de Dutch Open titel de strijd aan. In deze klasse is onderling contact toegestaan om de racepositie te verbeteren.

Alle klasses verschenen driemaal aan de start. Klik HIER voor meer informatie.

Foto’s: Gerda Boeijing

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.