“Geen nieuwe gasboringen onder de Waddenzee”

Foto: Mazzelmoaze

WADDEN – De Wadden vormen een uniek natuurgebied dat beschermd dient te worden zodat de komende en volgende generaties er ook nog volop van kunnen genieten. Prachtige ongerepte natuur, weidse vergezichten, donkerte & licht, vele vogels en vissen die hier hun voedsel halen. Niet voor niets uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Vanuit Provinciale Staten van Groningen zien we het belang en de schoonheid van het Wad ook. Voor de zomervakantie is hier een motie aangenomen  waarin wordt opgeroepen de minister van economische zaken te laten weten dat hij moet stoppen met gas- en zoutwinning onder en bij het Wad.  

Demissionair minister van Economische zaken en Klimaat Stef Blok denkt hier helaas anders over: net na de zomervakantie heeft hij een voorlopig bestemmingsbesluit over de gasboringen bij Ternaard afgegeven. In reactie hierop  willen GroenLinks en PvdA de minister een halt toeroepen. Er worden tegen zijn besluit in grote getale petities ondertekend, geprotesteerd en aandacht gevraagd in de media.  

De actie van minister maakt snelle reactie noodzakelijk. Daarom stelt GroenLinks Statenlid Nadja Siersema samen met PvdA Statenlid Richart Joling in de Statencommissie van 15 september het besluit aan de orde. De statenleden willen weten of Gedeputeerde Staten naar aanleiding van de aangenomen motie de minister een oproep heeft gestuurd om te stoppen met de gas- en zoutwinning onder de Waddenzee. Zij gaan ook vragen of de provincie Groningen bezwaar gaat maken tegen dit gaswinningsbesluit.  

Nadja Siersema: ‘Als de provincie in actie wil komen tegen het besluit van minister Blok, dan moet dat voor 7 oktober, dus haast is geboden.’ 

Richart Joling: ‘We moeten de Waddenzee meer met rust laten, het is een keer genoeg!’ 

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.