Zeldzaam aapje geboren in Wonderwereld

Foto: Stéphany Beuker, Wonderwereld

TER APEL- In de subtropische kas van Wonderwereld, Ruiten A Kanaal Noord 1, Ter Apel, is een pinchéaapje geboren.

Pinchéaapjes komen voor in het tropisch regenwoud van noordwest-Colombia. Ze leven meestal hoog in de bomen. Op hun menu staan insecten, vruchten en plantensappen. Hun leefgebied wordt door houtkap en het afbranden van oerwoud steeds kleiner en meer versnipperd. Daardoor wordt het pinchéaapje inmiddels ernstig in z’n voortbestaan bedreigd. Er leven nog maar zo’n 2000 van in het wild.

Pinchéaapjes behoren tot de klauwaapjes. Ze leven in familiegroepjes van een stuk op tien aapjes, met aan het hoofd een dominant paartje, dat levenslang bij elkaar blijft. Alleen het dominante paartje krijgt jongen. De rest van de groep helpt wel mee bij de verzorging van de kleintjes.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.