8e Scholendamtoernooi in Oost Groningen

Foto: Catharina Glazenburg

REGIO – Afgelopen januari werd het 8e scholendamtoernooi afgelast door de coronamaatregelen van de overheid. Door de huidige versoepelingen kan deze editie van het scholendamtoernooi voor basisschoolleerlingen weer doorgang vinden. Hiervoor zijn alle basisscholen in de gemeente Pekela, voormalige gemeente Bellingwedde en de gemeente Oldambt geïnviteerd door Damclub Winschoten. Groep 4 t/m 6 bijten dan het spits af op woensdagmiddag 26 januari 2022. Twee weken later mogen de leerlingen van groep 7 en 8 aanschuiven.

Dit alles speelt zich af in het gebouw van S.V. Bovenburen aan de Tromplaan in Winschoten. De deelnemende teams bestaan als basis uit vier spelers, die vanzelfsprekend met meerdere teamleden kunnen rouleren. Op de wedstrijddag zelf worden 7 ronden “Zwitsers systeem” afgewerkt. D.w.z. de eerste ronde volgens een loting. Vanaf de 2e ronde neemt de computer dit over en koppelt na elke ronde de teams met een gelijk aantal punten aan elkaar.
De kampioen en de nummer 2 in elke leeftijdscategorie plaatsen zich voor de Provinciale titelstrijd op een nader te bepalen zaterdag in maart.

OBS De Uilenburcht Beerta
Het eerste scholendamtoernooi in 2013 werd gewonnen door OBS De Uilenburcht uit Beerta. In 2015 wist OBS De Tweemaster uit Winschoten zelfs de NK finale te halen met hun welpenteam en een jaar later hetzelfde resultaat met de pupillen. Bij deze NK finales werd het welpenteam uiteindelijk 4e en het pupillenteam 6e. CBS Annewieke uit Scheemda verdedigd in Oost Groningen overigens in beide leeftijdscategorieën de wisselbeker.

Jeugdafdeling Damclub Winschoten
Om heden ten dage een damclub in stand te houden is een jeugdafdeling onontbeerlijk. Daarom besloten de leden van Damclub Winschoten zo’n 10 jaar geleden een jeugdafdeling op te zetten. Dit werd uiteindelijk gerealiseerd door een damtoernooi te organiseren voor basisscholen. Hiervoor werden alle basisscholen in de gemeente Oldambt benaderd deel te nemen aan het 1e scholendamtoernooi. Begin januari 2013 kreeg dit toernooi zijn beslag en streden 13 viertallen om de prijzen. Uiteindelijk werd OBS De Uilenburcht uit Beerta kampioen en tweede OBS De Tweemaster uit Winschoten. Na het Persoonlijk Kampioenschap werden de liefhebbers lid van de plaatselijke damclub en was de jeugdafdeling een feit, met op haar hoogtepunt een 25 tal jeugdleden. Tijdens de trainingen konden de jeugdleden op gaan voor een damdiploma, waar gretig gebruik van werd gemaakt.

Jeugdtoernooien
Daarnaast vielen de vele jeugdtoernooien op de zaterdagen in de regio in de smaak. In de vier noordelijke provincies: Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel stond jarenlang de befaamde Drentse Dambond Cup (DDB cup) op de wedstrijdkalender. In 2015 werd de wisselbeker gewonnen door Thijmen en Jari Sibma, de dammende tweeling uit Blijham.
De laatste jaren werd alleen de naam gewijzigd in Regio Cup. Hier legde damtalent Janick Lanting uit Bad Nieuweschans in 2019 beslag op de wisselbeker. Janick heeft zelfs een NK titel op zak. Bij het NK schooldam-topscorers-toernooi legde Janick Lanting, op 7 september 2019, in Apeldoorn namelijk beslag op 1e plaats. De 14-jarige Janick Lanting is momenteel vaste keus in het 1e achttal van Damclub Winschoten, dat uitkomt in de Landelijk 2e klasse A.

2013 gestart met één leeftijdscategorie
Damclub Winschoten hanteerde in 2013 één leeftijdscategorie. Een jaar later werden de richtlijnen van de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) gevolgd. Momenteel is dat dus, groep 4 t/m 6 de welpenklasse en groep 7/8 de pupillenklasse.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.