Vijfde Mooie Muur bijna gereed

Foto: Catharina Glazenburg

STADSKANAAL – BKFoxx uit New York heeft de vijfde Mooie Muur in Stadskanaal bijna af.

KunstwerkT NL brengt een stukje New York naar Stadskanaal. Een van ‘s werelds beste plekken om street art te spotten is New York. Daarom is voor de vijfde muur een street artist uit deze wereldstad gevraagd om naar Stadskanaal te komen.

Mooie Muren
De Mooie Muren zijn onderdeel van het project Street Art Stadskanaal georganiseerd door KunstwerkT NL. BKFoxx begint 22/23 september aan haar Mooie Muur, de vijfde Mooie Muur op een rij. Michel Velt, Marcus GOMAD Debie, Case MaClaim, Kitsune Jolene zijn de street artists van de Mooie Muur 1 tot en met 4.

Street Art zet aan tot nadenken
“Wij zijn ervan overtuigd dat het genieten van kunst mensen gelukkiger maakt”, aldus Richard Lamain, één van de organisatoren. “BKFoxx wil net als wij van KunstwerkT NL met street art kunst bereikbaar maken voor iedereen.” Ze vindt kunst belangrijk voor iedereen daarom hoort het volgens BKFoxx thuis in de publieke ruimte. Voor KunstwerkT NL is zij daarom een ideale street artist voor het project in Stadskanaal.

BKFoxx is een zeer ervaren street artist uit New York. Gewend aan grote muren. Ze maakt vooral fotorealistisch werk waarvoor ze alleen spuitbussen gebruikt. Er komen geen kwasten, geen projector of stencils aan te pas. Met het onderwerp van haar muurschildering daagt ze de toeschouwers uit om hierover na te denken.

Deze vijfde Mooie Muur gaat over tijd. BKFoxx zegt hierover: “Tijd is alles. Tijd is zo belangrijk. Elk horloge op de muur heeft een eigen verhaal. De handen zijn die van mijn oma. Het gaat over tijd voor elkaar. Voor de familie. Voor vrienden. Dat is zo belangrijk, maar dat was het afgelopen anderhalf jaar lang niet altijd mogelijk”. En ik hoef niemand te vertellen waarom dat niet mogelijk was. Weet je, waar ik nu aan moet denken: “Tijd is kostbaar, breng het met de juiste mensen door.”

Van ‘s morgensvroeg tot ‘s avonds in het donker is ze aan het werk. Sinds een paar dagen staat er zelfs een bouwlamp bij.

Alteveer

Bij de ontmoetingstuin Porre’s Toen van Stichting Wortel aan de Dwarsstukkerweg 3 in Alteveer is street artist Filipe Lourenco bezig met Mooie Keet 1. Er moeten nog de laatste puntjes op de i worden gezet. Anders dat de naam in eerste instantie doet vermoeden heeft de Worteltuin niets van doen met de oranje penen die je in de tuin verbouwd, maar wordt met de wortels de familieband tussen ouders en kinderen bedoelt. In de tuin kunnen kinderen, die bijvoorbeeld door een scheiding niet meer bij beide ouders wonen, op een ontspannen manier hun (groot)ouder(s) ontmoeten.

Foto’s: Jan en Catharina Glazenburg

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.