DROUWEN – Drouwen eert en herdenkt Joodse inwoners met Stolpersteine
Vanmorgen werden er op twee adressen in Drouwen zeven ‘Stolpersteine’ gelegd.
Met dit leggen wil het plaatselijk comité ’75 Jaar Bevrijding Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen’ de plaatselijke Joodse slachtoffers van het nationaalsocialisme tijdens de Tweede Wereldoorlog herdenken.
Tijdens de plechtigheid werd er door enkele mensen, die zich de deportatie nog goed kunnen herinneren, over hun ervaringen gesproken.
Nadat wethouder Albert Trip de aanwezigen had toegesproken werden de door Bruin Boerema geplaatste Stolpersteine onthuld door wethouder Trip, door Geertje Harderingh (één van de ooggetuigen) en leerlingen van de Openbare basisschool de Ekkelhof in Drouwen.
Op 2 oktober 2021 is het precies 79 jaar geleden dat de Joodse inwoners van Drouwen via Westerbork naar de concentratiekampen werden gedeporteerd.
De datum is geen toeval want het is ‘sjabbat’, de wekelijkse rustdag in het jodendom en veel mensen zijn thuis.
Vooral in de nacht van 2 op 3 oktober 1942 is het een drukke nacht voor de nazi’s en hun handlangers.
In sommige gevallen melden de joden zich ‘vrijwillig’ op één van de regionale verzamelplaatsen. In de regio was dat Hotel Bieze in Borger. Een aantal dagen later werden de Joodse plaatsgenoten via Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd.
Het gezin Cohen van de Hoofdstraat 21 in Drouwen, bestaande uit moeder Naatje (56) en haar dochters Koosje (22), Diena (16) en kleindochter Rachel (3), stierven in de gaskamers van Auschwitz op 19 oktober 1942. Vader Benjamin Mozes Cohen (68) wachtte op 22 oktober hetzelfde lot.
De andere Joodse familie Nijveen mocht in eerste instantie in Drouwen blijven. De gezondheid van Simon Jonas Nijveen, hij was zwaar hartpatiënt, is dermate zwak dat hij samen met dochter Rosa, dankzij een doktersverklaring, zich niet in Borger hoeft te melden. Begin 1943 vertrokken ze alsnog – vrijwillig – en op eigen gelegenheid naar Westerbork, vanwaar ze naar Sobibór op transport worden gesteld. Hier werden Simon Jonas (84) en Rosa (51) op 23 april 1943 vermoord.
Bijzonder is het verhaal over Roos (Rosa), zij wist alle geboortedata van de inwoners van Drouwen en bracht ze steevast een verjaardagbezoekje.
‘Stolperstein’ betekent letterlijk ‘struikelsteen’, maar staat ook voor ‘steen van de confrontatie’. Ze zijn bedoeld om de voorbijganger figuurlijk te laten struikelen en aan te zetten tot nadenken.
De stenen zijn van beton. Op de kop van 10 x 10 cm zit een messing plaatje, waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden zijn gestanst
Drouwen eert en herdenkt Joodse inwoners met Stolpersteine

Foto: Geert Smit