Freek Lagerweij haalt met zijn optredens in het Boschhuis herinneringen naar boven (update)

Foto: André Dümmer

TER APEL – Twee keer werden i.v.m. corona de cabaretvoorstellingen ‘Op de schouders van je ouders’ van Freek Lagerweij in het Boschhuis in Ter Apel uitgesteld, maar zowel vorige week als vandaag vonden er twee voorstellingen plaats.


In de herfst van 2019 bracht Freek Lagerweij dit programma voor het eerst op de planken in een bomvolle Sociëteit de Harmonie in Groningen. Het publiek was laaiend enthousiast. Freek Lagerweij brengt een programma met liedjes over diverse maatschappelijke thema’s en vooral Groningen/Westerwolde. Een belangrijk deel van deze liedjes dateert al uit de jaren zeventig van de vorige eeuw en is geschreven door zijn ouders Henk Lagerweij en Zwanet Battjes.

Cabaret
Henk Lagerweij maakte in de jaren zeventig en tachtig in Stad en Ommeland furore als cabaretier/liedjeszanger en verwierf via de NCRV en VARA ook landelijke bekendheid (o.a. met het lied ‘De Waddenzee’). Zijn vrouw Zwanet Battjes schreef eveneens menige tekst en trad ook wel samen met hem op. Bovendien waren beiden jarenlang docent Nederlands op de RSG Ter Apel. Oud-RSG-docenten Tjeerd Bosklopper en Hans ter Heijden, die de voorstelling in Groningen bijwoonden, haalden Freek naar het Boschhuis in Ter Apel, waar Henk Lagerweij ooit met veel succes optrad.


In ‘Op de schouders van je ouders’ begeleidde Freek zichzelf op piano. Hij werd daarbij ondersteund door Monique Bruin (viool), Marlies de Jager (fluit), Anne Vos- van Dijk (cello), Harrie Mellema en René Veenstra (gitaar), Sanne Kuyt (slagwerk) en Marco Braam (bas).

Het optreden werd bijgewoond door een aantal oud-collega’s van Freek zijn vader. Ook waren er oud-klasgenoten van Freek, uit de tijd dat hij onderwijs volgde. Er werden met beeld, verhalen en zang herinneringen opgehaald aan o.a. gebeurtenissen in Westerwolde en Delfzijl.

Update met verslag, ingezonden door Hans ter Heijden

‘Op de schouders van je ouders’ groot succes

Staande ovaties voor cabaret Freek Lagerweij in Boschhuis Ter Apel

Twee keer werden i.v.m. corona de cabaretvoorstellingen ‘Op de schouders van je ouders’ van Freek Lagerweij in het Boschhuis in Ter Apel uitgesteld, maar op 26 september en 3 oktober werden dan toch vier uitverkochte voorstellingen gegeven. Het was één feest van herkenning met liedjes van toen, die ook liedjes van nu blijken te zijn.

De optredens van Freek Lagerweij en zijn muzikale vrienden werden door het laaiend enthousiaste publiek beloond met staande ovaties, waarop steevast ‘Westerwolde, land van wilde hartstocht’ als toegift werd gezongen, waarbij menigeen compleet uit z’n dak ging.

In de herfst van 2019 bracht Freek Lagerweij dit programma voor het eerst op de planken in een bomvolle Sociëteit de Harmonie in Groningen. Het publiek was laaiend enthousiast. Freek Lagerweij bracht een programma met liedjes over diverse maatschappelijke thema’s en stad en provincie Groningen. Een belangrijk deel van deze liedjes dateert al uit de jaren zeventig van de vorige eeuw en is geschreven door zijn (inmiddels overleden) ouders Henk Lagerweij en Zwanet Battjes.

Cabaret

Henk Lagerweij maakte in de jaren zeventig en tachtig in Stad en Ommeland furore als cabaretier/liedjeszanger en verwierf via de NCRV en VARA ook landelijke bekendheid (o.a. met het lied ‘De Waddenzee’). Zijn vrouw Zwanet Battjes schreef ook (vooral Groningstalige) teksten en trad ook wel samen met hem op. Bovendien waren beiden jarenlang docent Nederlands op de RSG Ter Apel. Oud-RSG-docenten Tjeerd Bosklopper en Hans ter Heijden, die de voorstelling in Groningen bijwoonden, haalden Freek nu naar het Boschhuis in Ter Apel, waar Henk Lagerweij ook ooit met veel succes optrad.

Vol passie

In ‘Op de schouders van je ouders’ begeleidde Freek zichzelf op piano en werd daarbij vol passie ondersteund door Monique Bruin (viool), Marlies de Jager (fluit), Anne Vos- van Dijk (cello), Harrie Mellema en René Veenstra (gitaar), Sanne Kuyt (slagwerk) en Marco Braam (bas).

Jan Doddema en Bernard Meulman zorgden voor perfect geluid en prachtige film- en videobeelden die het programma illustreerden.

Foto’s: André Dümmer

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.