Jelco van Beek maakt kunstwerk van een door stormschade gevelde eik

Foto: Catharina Glazenburg

BELLINGWOLDE – Aan het Boelo Tijdenskanaal in Bellingwolde maakt Jelco van Beek van een oude eik een kunstwerk.

Een eik voor de woning van Jelco van Beek aan de Kanaaldijk Westzijde in Bellingwolde heeft een van de stormen niet overleefd. De boom had dusdanige schade opgelopen dat de gemeente Westerwolde hem voorzag van een grote stip. En dat is meestal slecht nieuws voor een boom.

“Ik heb de stip vervangen door een stippellijn” vertelt boomwerker en beeldhouwer Jelco van Beek. Hij zocht contact met de gemeente en kwam met ze overeen dat een gedeelte van de stam van de eik bleef staan. Van deze stam maakt Jelco een echt kunstwerk. Het werk heeft, mede door weersomstandigheden, een tijdje stilgelegen maar vandaag was Jelco weer volop bezig. De stam stelt een grote kwal voor, met tussen de tentakels vissen. Bovenop verrijst een bootje.

Het kunstwerk is al voor een groot gedeelte af. Het is de bedoeling dat de stam van de eik zo nog jaren blijft staan. Om dit te realiseren gaat Jelco de stam twee keer per jaar insmeren met lijnolie.

Wie om zich heen kijkt ziet nog meer kunstwerken voor de woning staan. Ook deze zijn gemaakt van boomstammen.

Foto’s: Catharina Glazenburg

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.