Veldkamps Meuln in Bellingwolde door wethouder Henk van der Goot heropend

Foto: Jan Glazenburg

BELLINGWOLDE – Vanmorgen heeft wethouder Henk van der Goot Veldkamps Meuln in Bellingwolde feestelijk heropend.

De afgelopen jaren is er flink geklust en gerestaureerd aan Veldkamps Meuln in Bellingwolde. Het resultaat is super!

De ronde stenen korenmolen aan de Hoofdweg in Bellingwolde werd in 1855 als koren- en pelmolen gebouwd. De molen was jarenlang in bezit van de familie Veldkamp, hetgeen de naam van de molen verklaard. Tegenwoordig is de molen eigendom van de gemeente Westerwolde.

De molen werd in de anderhalve eeuw van zijn bestaan regelmatig beschadigd door storm, namelijk in 1895, 1972 en 1976. De molen werd enkele malen gerestaureerd, voor het laatst in 2002. Sindsdien wordt de molen regelmatig door een vrijwillig molenaar in bedrijf gesteld. Het pelwerk van de molen is grotendeels verdwenen, maar de molen bezit nog wel twee koppels maalstenen.

In de zomer van 2018 is door Dunning Molenbouw de buitenkant van de molen schoongemaakt. Begin vorig jaar zijn de fokwieken vervangen. Begin oktober 2020 heeft Zwennes krimpfoliebedrijf uit Sneek de molen ingepakt. Voordat ze daarmee begonnen plaatste Klijnstra steigerbouw steigers rond de molen.

De molen werd aan de buitenkant voorzien van een mortel van luchtkalk en gereed gemaakt om door Beikes schildersbedrijf te worden geschilderd.

Dit alles is nu klaar. Vanmorgen werd de molen door wethouder Henk van der Goot heropend. Dit deed hij door het vangtouw los te gooien. Hierbij was ook Sebastian Boer, die sinds 1 juli de vaste molenaar van Veldkamps Meuln is, met collega molenaars uit de regio aanwezig. De gasten werden voorzien van koffie met cake en kinderen vermaakten zich op een springkussen. In de molen waren kleurplaten opgehangen die door kinderen uit het dorp waren ingekleurd.

De molen is op zondag open voor het publiek. Om de gasten te voorzien van een kopje koffie kreeg molenaar Sebastian Boer een Senseo apparaat aangboden.

Foto’s: Jan en Catharina Glazenburg

HIER vindt u meer foto’s


Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.