Wie wint de 75.000 euro van de Molenprijs 2021?

Foto: Catharina Glazenburg

NIEUW-SCHEEMDA, NEDERLAND – Vijf molens streden dit jaar om de VriendenLoterij Molenprijs ter waarde van € 75.000. Een prachtig bedrag waarmee een molendroom kan worden gerealiseerd. De uitdaging voor de kandidaten was om zoveel mogelijk stemmen te werven. De winnaar gaat op woensdag 13 oktober met de hoofdprijs naar huis, de andere molens krijgen het aantal ontvangen stemmen uitgekeerd in euro’s.

Vereniging De Hollandsche Molen zet zich al bijna een eeuw in voor het behoud van de ruim 1200 nog werkende molens in Nederland en organiseert jaarlijks de VriendenLoterij Molenprijs. Ook dit jaar kon het publiek weer stemmen, van 8 september tot 1 oktober.

Woensdagmiddag 13 oktober feestelijke prijsuitreiking in Soest.

Wie sleepte genoeg stemmen binnen voor de winst?  De prijsuitreiking vindt plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Molenaarskamer, onder molen De Windhond in Soest, op woensdag 13 oktober, om 14.30. Dit zal ook live te volgen zijn via een livestream (zie www.molens.nl)

De strijd om de Molenprijs ging dit jaar tussen:

Koenders Möl in Braamt (Gld)

Bij deze molen, al meer dan 150 jaar in de familie, hoopt eigenaar Harry Wezendonk een bezoekerscentrum te realiseren. Hier zullen streekproducten worden aangeboden en kunnen de bewandelaars van het Pieterpad een kop koffie drinken.

Bovenmolen G in Schermerhorn (NH)

In juli dit jaar brak een wiek van deze molen af door metaalmoeheid. Herstel van het wiekenkruis kost veel geld. De Stichting Schermermolens kan alle steun gebruiken om restauratie mogelijk te maken.

Houtzager De Otter in Amsterdam (NH) 

Houtzaagmolen De Otter werkt aan het herstel van een uniek stukje Amsterdamse historie. De molen is al 400 jaar oud, maar draait dankzij de inspanningen van een enthousiaste groep vrijwilligers weer. De prijs zou helpen om de droogloodsen terug te plaatsen op het molenerf en hier een museum in te vestigen.

Molen Johanna in Huijbergen (NB)

Molen Johanna is een geliefde bestemming voor groepen schoolkinderen en andere geïnteresseerden. Met de prijs hoopt de stichting een educatiecentrum te realiseren om bezoekers nog meer te kunnen vertellen over “De parel van de Brabantse Wal”.

Poldermolen De Dellen (Gr)

Ook in Nieuw Scheemda brak door metaalmoeheid een roede. De molen staat al meer dan een jaar stil, tot verdriet van de molenaar en de grote groep vrijwilligers van de Molenstichting Midden- en Oost Groningen. Bij winst van de Molenprijs zal de poldermolen snel weer draaien als vanouds.

Over de VriendenLoterij Molenprijs

De VriendenLoterij Molenprijs (voorheen BankGiro Loterij Molenprijs) is een jaarlijkse publieksprijs, ingesteld door vereniging De Hollandsche Molen in samenwerking met de Loterij. Met de prijs willen beide organisaties laten zien dat molens een onmisbaar en belangrijk onderdeel zijn van het Nederlands cultureel erfgoed. De prijs stelt een moleneigenaar in staat een molen te herstellen of te verfraaien.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.