Theatrale luisterwandeling Huilende Bruiden vandaag in première

Foto: Mazzelmoaze

KLEIN ULSDA, BAD NIEUWESCHANS- Vandaag was de première van de theatrale luisterwandeling Huilende Bruiden. De wandeling voert langs vervallen boerderijen in de Graanrepubliek. De deelnemers starten bij Club Chantall in Klein Ulsda en eindigen bij de Mellemaheerd aan de Hamdijk bij Bad Nieuweschans. Ondertussen luisteren ze via een koptelefoon naar het verhaal van maker Tom Tieman, wiens persoonlijke zoektocht langs boerderij-eigenaren, historici en erfgoedbewakers voert.

Wie over de uitgestrekte vlakten van Oost-Groningen rijdt, ziet ze al van verre opdoemen: enorme, statige herenboerderijen. Gebouwen die zich kenmerken door een deftig voorhuis met ornamenten en een grote graanschuur. Het rijke uiterlijk danken ze aan de ongekende welvaart van de herenboeren die er woonden ten tijde van de Graanrepubliek; de glorietijd van de regio, die in schril contrast stond met de armoede van knechten die op deze herenboerderijen werkten.

Nu verkommeren veel van deze monumentale boerderijen en dreigen ze onverkoopbaar te worden. Het herstel en onderhoud is te kostbaar. De eigenaren van de boerderijen kunnen het niet dragen. De boerderijen en graanschuren zijn gewoon te groot. De schuren storten in, de voorhuizen verpauperen en het pleisterwerk bladdert af. Huilende Bruiden worden ze ook wel genoemd. Dit erfgoed van de Graanrepubliek staat op het punt van instorten.

Vandaag was de première van de luisterwandeling Huilende Bruiden (14-24 okt) van Peergroup Locatietheater. Belangstellenden konden een kaart reserveren. Voor de wandeling is veel belangstelling; alle kaarten zijn inmiddels uitverkocht.

Bron: https://peergroup.nl/huilende-bruiden

Foto’s: Mazzelmoaze

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.