Waarom staan er protestborden aan de Hamdijk?

Foto: Mazzelmoaze

BAD NIEUWESCHANS – Wie over de Hamdijk rijdt ziet voor een boerderij een aantal protestborden staan.

De Hamdijk bij Bad Nieuweschans was de laatste tijd volop in het nieuws vanwege de luisterwandeling van Tom Tiemen, met als titel “Huilende Bruiden”, die er plaats vindt. De titel slaat op de vervallen boerderijen die je veel langs de Hamdijk tegenkomt.

Bij een van de boerderijen langs de route, die je overigens niet tot de Huilende Bruiden kunt rekenen, staan sinds kort protestborden. Deze zijn volgens het Dagblad van het Noorden geplaatst door Tjarko Folkersma. De borden deden zo’n tien jaar geleden al dienst toen er werd geprotesteerd tegen de komst van een waterbergingsgebied. Omwonenden protesteerden tegen de kades en dijken voor hun deur, tegen het verlies van goede landbouwgrond en het ontstaan van een moeras. Hun bezwaren werden door de Raad van State ongegrond verklaard en het waterbergingsgebied kwam er.

Het plan heeft miljoenen euro’s gekost. Volgens Folkersma had het geld beter besteed kunnen worden aan een gemaal. Dan had er geen landbouwgrond opgeofferd hoeven worden vertelt hij aan het Dagblad van het Noorden.

Nu de omgeving rond de Hamdijk zo in de belangstelling staat komen de herinneringen aan de fel gevoerde strijd weer boven. Om de deelnemers aan de luisterwandeling ook de andere kant van het verhaal te laten zien plaatste Folkersma de borden vorige week in zijn tuin.

Klik HIER om het verhaal op DvhN te lezen

Foto’s: Mazzelmoaze

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.