Bert Roossien verzorgt beeldpresentatie over jarige Bruintje Beer van koekjesfabriek Branbergen

Foto: Collectie SHC

MUSSELKANAAL, STADSKANAAL – Bruintje Beer, de beroemde beer die het logo werd van koekjesfabriek Branbergen in Musselkanaal is jarig! Hij wordt op 8 november 1920 honderd-en-één jaar. Toen verscheen het eerste beeldverhaal over de beer in de Engelse krant ‘Daily Express’.

De avonturen van Bruintje Beer werden vanaf 1929 ook in de Nederlandse kranten gepubliceerd. Het stripfiguurtje werd zo beroemd dat verschillende bedrijven het als beeldmerk voor hun producten gingen gebruiken. De brood- en banketfabriek van Branbergen uit Musselkanaal zette het figuurtje op zijn biscuitjes. Het bleek een gouden greep. Branbergen-Musselkanaal en Bruintje Beer werden bijna synoniem.  En sinds 1995 staat er een standbeeld van de beer aan de Marktstraat te Musselkanaal. Ter gelegenheid van de verjaardag  laat historicus Bert Roossien op zondag 7 november a.s. in de bibliotheek van Stadskanaal een beeldpresentatie zien over de geschiedenis van Bruintje Beer en de firma Branbergen. Als toegift worden er nog historische beelden van Musselkanaal vertoond.

De voorstelling begint op zondag 7 november om 14.30 uur en vindt plaats in de Bibliotheek te Stadskanaal, Continentenlaan 2, 9501 DG te Stadskanaal. In verband met de Coronamaatregelen is het tonen van de corona-QRcode verplicht. Reserveren kan via de website van het SHC: www.streekhistorischcentrum.nl.

Bij de foto: Bruintje Beer verscheen ook op de transportmiddelen van de koekjesfabriek Branbergen, zoals hier op een vrachtauto (collectie SHC).

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.