Documentaire ‘Tegenwind, het verdriet van de Veenkoloniën’ morgen te zien op NPO2

Foto: Henk Drenth

VEENKOLONIËN – Morgen, zondag 31 oktober, is op NPO 2 de documentaire ‘Tegenwind, het verdriet van de Veenkoloniën’ te zien.

Zondagavond (31 oktober) zendt NPO 2 om 20.20 uur de boeiende documentaire Tegenwind – het verdriet van de Veenkoloniën uit, die laat zien wat de komst van een mega-windturbinepark in de veenkoloniën van Groningen en Drenthe teweegbrengt.

Tragedie
Deze documentaire volgt mensen die het afgelopen decennium een grote rol hebben gespeeld in de strijd tegen de komst van deze windparken. De strijd begint ludiek, maar eindigt in een grimmige en harde sfeer – zelfs met ondergronds verzet. Zo drijft het windturbinepark mensen uit elkaar die eerder in harmonie samenleefden. De meer dan tweehonderd meter hoge turbines veroorzaken een ware tragedie.

Opgepakt
De sfeer wordt zelfs zó grimmig dat twee prominente woordvoerders worden opgepakt. Eén van hen zit maanden vast in voorarrest, en de gevolgen van dit incident zijn immens. Er worden diepe sporen getrokken in de gemeenschap. Goedwillende burgers verliezen hun vertrouwen in de overheid en worden naar “de buitenkant van het denken” gedreven als ze zich niet gehoord en gezien voelen. Bron: TV gids

De documentaire ging vorige week in cultuurcentrum vanBeresteyn in Veendam in première. Hierbij was ook Jan Hendriks uit Meeden aanwezig. Hij was een van de actievoerders die werd opgepakt en een half jaar in de gevangenis belandde. Hij en de acteurs kregen na afloop van de vertoning van de première een staande ovatie.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.