Westerwolde laat kostbare punten liggen tegen Bellingwolde

VLAGTWEDDE – In een wedstrijd die ontsierd werd door veel al dan niet terecht gegeven gele en rode kaarten, kwamen Westerwolde en Bellingwolde zondagmiddag op sportpark De Barlage in Vlagtwedde tot een puntendeling. Voor Westerwolde waren dit, mede gelet op de overige uitslagen in de derde klasse C, twee kostbare verliespunten. Blijft echter overeind dat de Vlagtwedders ook na vijf wedstrijden nog steeds ongeslagen zijn en dat men daardoor een mooie vierde positie op de ranglijst inneemt. Maar om volop mee te doen in de strijd om de eerste periode was winst deze middag het gewenste resultaat geweest. Zover liet een gemotiveerd spelende Bellingwolde, dat dit seizoen nog niet tot punten was gekomen, het echter niet komen en werd de wedstrijd dus afgesloten met een gelijkspel: 1 – 1.

In de eerste twintig minuten was het vooral aftasten hoe de tegenstander in deze derby de wedstrijd tactisch benaderde en tot echt grote kansen kwam het daardoor dan ook niet. Links en rechts werden wat speldenprikjes uitgedeeld, maar beide keepers hadden het door de gehanteerde speelwijze niet echt druk. In de 22e minuut kwam daar verandering in. Na randje buitenspel, of beter gezegd een meter daarover heen, omzeilden de aanvallers van Bellingwolde de verdediging van de thuisclub en was het uiteindelijk Martin Ras die de bal in het door doelman Rudie Bergman verlaten doel kon schuiven: 0 – 1. Westerwolde zat niet bij de pakken neer, het elftal werd enigszins omgezet en kreeg daardoor meer vat op de wedstrijd. Een en ander resulteerde in de 40e minuut in de gelijkmaker. Het was de mee opgekomen aanvoerder Rudolf Riks die de bal vanaf links onhoudbaar voor goalie Robert Leontew in de korte hoek schoof: 1 – 1. Daarna werd op slag van rust Westerwolde een strafschop onthouden, nadat Sander van Hoorn binnen de beruchte lijnen met meer dan een schouderduw onderuit werd gelopen. Met de verkregen tussenstand van 1 – 1 stuurde de over de gehele wedstrijd gezien driftig met gele en rode kaarten strooiende scheidsrechter Poort uit Delfzijl beide ploegen naar de thee. En voor het in grote getale toegestroomde publiek was er koffie of een andere versnapering.

In de tweede helft was het Westerwolde dat alle zeilen bijzette om de overwinningstreffer te forceren. Voor Bellingwolde was het vooral tegenhouden en daar slaagde de ploeg van trainer Tsaerd v.d. Meer op een prima manier in. Helaas voor Westerwolde wist de arbiter in de 57e minuut niet de voordeelregel toe te passen. Na een behoorlijk tackle op Kevin v.d. Laan kwam de bal bij Sander van Hoorn die de bal panklaar voor René v.d. Laan in de vijfmeter legde, waarna laatstgenoemde scoorde. Scheidsrechter Poort besliste tussentijds anders en kende Westerwolde naar aanleiding van de tackle alsnog een vrije trap toe die helaas niets opleverde. Meer en meer ontstonden er, zoals vaker het geval is bij een dergelijke tussenstand, over en weer kleine onderlinge irritaties en mede daardoor raakte scheidsrechter Poort beetje bij beetje de grip op de wedstrijd kwijt. Een rode kaart voor Bellingwolder Melvin Pott na een vermeende kopstoot en daarnaast nog zes gele kaarten over de gehele wedstrijd voor andere spelers van Bellingwolde waren het gevolg. Maar ook Westerwolde deelde in deze malaise en kreeg ook vier gele kaarten voorgeschoteld, waarvan twee voor aanvoerder Rudolf Riks. Dit laatste betekende dat ook hij vlak voor het eindsignaal vervroegd naar de kleedkamer mocht vertrekken en volgend weekend een dagje voetbalvrij is. Aan de bij de rust verkregen stand veranderde ondanks de getoonde inzet en hectiek niets meer en was dus een puntendeling het gevolg.

Hoewel Bellingwolde blij was met het eerste punt in deze competitie, schieten beide ploegen niet veel op met het gelijkspel van deze middag. Westerwolde blijft door dit resultaat nog wel enigszins in het spoor van koploper Musselkanaal en Bellingwolde heeft nu één punt uit zes wedstrijden behaald. Wel wordt het steeds meer duidelijk dat het krachtsverschil tussen de meeste ploegen in deze klasse niet bijster groot is en dat iedereen van iedereen kan winnen. En dat belooft voor het verdere verloop van de competitie nog behoorlijk wat spanning, is een algemeen gehoorde conclusie. Volgende week zondag (7 november) speelt Westerwolde een uitwedstrijd tegen de huidige nummer twee op de ranglijst, HOC uit Odoorn / Exloo dat één punt meer heeft dan de brigade van trainer Richard Streuding.

Opstelling Westerwolde: Rudie Bergman – Mark Geukes (75e min. Thorben Hulsman) – Rudolf Riks (C) – Merill Wakker – Merijn te Velde (67e min. Frank Riks) – Kevin v.d. Laan – Rik te Velde (67e min. Elroy v.d. West) – Frank Riks – René v.d. Laan – Sander van Hoorn – Joan Solano

Scheidsrechter: dhr. H.T. Poort