Verslag van Ooldrik Modderman van het ommetje door Sellingen en Ter Borg

Foto ingezonden door Ooldrik Modderman

SELLINGEN, TER BORG  Vanmorgen organiseerden de wandelcoaches een wandeling door Vriescheloo. Hieronder het verslag van Ooldrik Modderman.

Herfst-wandeling Sellingen e.o. en Terborg over de Heide velden.

Vandaag (wo 03-11-2021) op pad met veel wandelaars met keuze uit wandelroutes 8-10 en 12 km door de prachtige en bosrijke omgeving van Sellingen.
Weersomstandigheden deze dag de hele morgen wat mistig. Maar dat heeft ook wel wat om te wandelen met wat mist erbij. Onderweg toch nog wat paddenstoelen gezien. Maar dit valt eigenlijk dit jaar een beetje tegen.
Route: Start parkeerplaats Dennenweg 1a Sellingen – langs de meandering Ruiten AA richting zuidelijke route – Langs de heidevelden/bos Ter Borg – IJsbaan – Ter Walslage –over de Zuidveldsluis (ruiten A a kanaal) – langs de helofytenvelden – Slangenborg terug naar het begint punt.
Bezienswaardigheden onderweg:

Theater van de Natuur:
Een klein theater en een magische heide.
Beklim de trap naar het Theater van de Natuur en laat je verrassen door de gedichten op de treden. Eenmaal boven kun je het theater ronddraaien en kijk je 360 graden om je heen. Van bovenaf heb je een mooi uitzicht op de Ruiten Aa en het bos van Sellingen

De Ruiten AA:
De Ruiten Aa wordt voor het eerst in 1327 vermeld als Ruetna. De naam zou verbonden moeten worden met Gronings (Nedersaksisch) roet, ruut, dat ‘onkruid’ betekent. Anderen denken eerder aan een Protogermaans woord *rûh-itha, dat ‘ruigte, struikgewas, onkruid (met name waterplanten als riet en biezen)’ zou betekenen. De beek stroomt bij Ter Apel de provincie binnen. Dan heet hij nog de Runde, vervolgens wordt het de Bosbeek en midden in de Ter Apeler bossen wordt het de Ruiten Aa. De beek slingert zo’n 30 km. naar het noorden om in Wessinghuizen, ten zuiden van Wedde, samen met de Mussel Aa uit te monden in de Westerwoldse Aa. De lengte is 125 km.
De Ruiten Aa heeft zijn oude kronkelende loop terug. Vaste stuwen werden vervangen door bodemvallen zodat vissen een vrije doorgang krijgen. In het stroomgebied werd de waterhuishouding verbeterd. Er werden maatregelingen genomen om het water in de het dal van de Ruiten Aa langer vast te houden, zodat het in natte periodes langer duurt voordat het water afstroomt naar de Dollard.
De natuur krijgt kansen om te ontwikkelen. Tegelijkertijd komen er wandel -en fietspaden en zijn er voor de landbouw in het omliggende gebied mogelijkheden.
Dit gebied, Ruiten Aa is een pareltje in het Groningse landschap.
Ter Borg: eens een keer van een andere kant gezien, een ander gezicht op de monumentale panden aldaar. Dan gewoon door over de Borgerweg.

Ter Walslage: Door de beek te laten maenderen wordt de natuur versterkt en kunnen vissen van en naar hun paaiplaats. Je komt er koeien van het Franse ras Charolais op de biologische weiden tegen.

Helofytenveld-Holle Beetse Vennekampen

Speur tussen het riet naar de rietvogels 
Jelka Vale, boswachter Westerwolde
Jelka Vale: “Een stukje dorp, een oude kerk met prachtig uitzicht, vergezichten, weideschapen en een mix van jonge en oude natuur. Je komt tijdens deze wandeling van alles tegen op je pad. Een mooie route in welke jaargetijde ook.

Bij het water van de helofytenfilter speur je tussen het riet naar rietvogels, zoals de roerdomp. Op de akkervelden vind je weer andere soorten. Dat worden er steeds meer. Je kunt er nu al uitkijken naar de veldleeuwerik en fazant, maar men hoopt ook snel de patrijs te mogen verwelkomen.

Zelf sta ik het liefste stil bij de Holle Beetse Vennekampen. Je kijkt uit over een open stuk land met een weids uitzicht en kunt de oude houtwallen en kleuren van de herfst goed zien. Wandelend door het gebied zie je de indrukwekkende dikke, oude eiken liggen. Ik kom er bijna altijd wel een ree tegen.”

Bron: https://www.staatsbosbeheer.nl/routes/westerwolde/boswachterspad-holle-beetse-vennekamp
Informatie over de Charolais koeien: www.veersterveldhuis.nl
Deze route maakt deel uit van Westerwolde wandel routes: De nummers 22 en 23.

Verslag gemaakt door: Ooldrik Modderman
Foto’s gemaakt door : Henny van Huizen en Greetje Dümmer

Klik HIER voor meer foto’s

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.